0 0
"Feng Shui" is "de kunst en wetenschap van het leven in harmonie met de omgeving". Hieronder willen we u een zo eenvoudig mogelijk inzicht geven in deze wetenschap.


Wat is Feng Shui?

Waterdruppels Letterlijk vertaald betekent Feng Shui "wind en water".

Deze wetenschap wordt in China al minstens 3500 jaar beoefend. Feng Shui heeft zijn wortels in de Chinese visie op het universum, volgens welke alle dingen in deze wereld kunnen worden toegewezen aan vijf basiselementen (vuur, metaal, aarde, hout en water) en worden opgeladen met positieve of negatieve energie.
De positieve energie heet "Chi", de negatieve vorm heet "Sha Chi". Feng Shui streeft naar een leven in harmonie met de natuurlijke of zelf gecreëerde omgeving. Hiervoor dienen de te vinden energieën te worden gebruikt en op de juiste wijze te worden geleid.

Om een harmonieuze woning te krijgen, moet de plaats van het meubilair en de kamerindeling kloppen - want zo ontstaat een positieve energiestroom.

Dit principe van het oriënteren van het leven volgens de krachten van het universum is in de loop van de tijd meer en meer een trend geworden en voor veel mensen is het niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Yin en Yang en de 5 elementen

Yin en Yang Zoals reeds opgemerkt, worden in de wetenschap van Feng Shui alle dingen van de zichtbare en onzichtbare wereld toegewezen aan de vijf basiselementen "vuur, metaal, aarde, hout en water", die Yin- en Yangattributen in zich dragen.

De tegenpolen "Yin" en "Yang" zijn in principe gelijk, maar in sommige kamers is de actieve kwaliteit van Yang meer gevraagd, zoals in de studeerkamer, waar men actief zou moeten zijn, en in andere kamers is de passieve kwaliteit van Yin meer gevraagd, zoals in de slaap- of rustruimtes.

Uw woning moet een uitgebalanceerde hoeveelheid "Yin" en "Yang” hebben. Yin staat onder andere voor passieve, donkere, vrouwelijke, winterse, koude en zachte kleuren (groen, blauw, bruin), terwijl Yang bijvoorbeeld staat voor actieve, lichte, mannelijke, zomerse, warme en actieve kleuren (rood, oranje, geel).

Dus als er te veel Yin is, is er automatisch een gebrek aan Yang, wat gecompenseerd moet worden, anders overheerst een gebrek aan energie of passiviteit. Zo'n balans kan in een appartement worden bereikt door bijvoorbeeld foto's met zomermotieven of gordijnen in zonnig geel op te hangen.

De oude Chinezen bouwden de vijf elementen "vuur, metaal, aarde, hout en water" als een systeem van symbolen uit observaties van de natuur en de daaruit afgeleide wetten. Ze kunnen u helpen om uw omgeving, materialen en kleuren zo op elkaar af te stemmen dat er een weldadige harmonie kan ontstaan.

De 5 elementen Alle dingen in ons universum kunnen worden toegewezen aan de vijf elementen en aangezien alles aan voortdurende verandering onderhevig is, zijn de "Vijf Elementen" ook voortdurend in beweging. Er ontstaat een "creatieve" en een "controlerende" kringloop.

Wanneer twee elementen elkaar verzwakken, spreekt men van "controle". Water controleert bijvoorbeeld brand, omdat water het vuur blust. Omdat hout het vuur stimuleert of in stand houdt, spreken we hier van een creatieve relatie tussen beide elementen. Als één element te veel overheerst, kan dit een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het leven of het wonen.

Inrichtingsregels in de slaapkamer

De slaapkamer speelt een centrale rol in ons leven en daarom is de kwaliteit van de Chi hier bijzonder belangrijk.

De slaapkamer is de "Yin"-kamer. Yin staat hier voor rust en duisternis. De Feng Shui van de slaapkamer moet meer aandacht krijgen, omdat het welzijn en de harmonie van het hele gezin van hieruit wordt beïnvloed.
Er moet worden gelet worden op de kamer als geheel, evenals de plaatsing van het bed. Hier speelt zowel de oriëntatie van de slaapplaats, als de vorm en de structuur van de kamer en de positie ten opzichte van de ramen en deuren een rol. De richting waarin het hoofd en de voeten wijzen heeft ook invloed op Feng Shui.
Als u bijvoorbeeld uw bed plaatst op een plaats waar negatieve energieën doorheen stromen, kan uw slaap aanzienlijk worden verstoord, wat een negatief effect zou hebben op uw leven.


Bed in de hoek van de ruimteGunstig
Plaats uw bed in een hoek van de kamer waar de negatieve energieën die van de deur komen u niet kunnen beïnvloeden.

Bed tegenover een deurOngunstig
U moet uw bed nooit tegenover een deur plaatsen, want rusteloosheid en negatieve energieën kunnen een negatief effect hebben op de regeneratie tijdens de slaap.

Hoofdeinde van bed tegen een muurGunstig
Het hoofdeinde van uw bed moet tegen de muur staan. Als er negatieve energieën vanuit een deur een bedreiging vormen, kunt u dit verhelpen met behulp van een kamerscherm.

Spiegel naast het bedOngunstig
Spiegels die voor of naast het bed worden geplaatst, werken als een constante energiereflector en kunnen de slaap verstoren.

Geen spiegel op het bed reflecterenGunstig
In principe mag er geen spiegel in de slaapkamer staan. Aks dit niet mogelijk is, mag deze in geen geval op het bed reflecteren.

Bed schuin in de hoekOngunstig
Als u uw bed schuin in een hoek plaatst, loopt u het risico dat er zich negatieve invloeden verzamelen achter uw hoofdeinde.

De ideale kamervorm voor de slaapkamer is vierkant of rechthoekig. Met een L-vorm kan de plaatsing van een paravent de kamer een meer regelmatige vorm geven.

  • Geen spiegels in de slaapkamer - deze zullen ruzies en geschillen veroorzaken.
  • Geen elektrische apparaten
  • Geen planten - het element water in de slaapkamer betekent verlies.
  • De slaapplaats moet zijn gemaakt van natuurlijke materialen en mag geen te scherpe randen hebben.
  • Het hoofdeinde van het bed moet direct tegen de muur staan en mag niet vrij in de kamer staan, maar in geen geval tegen een muur waarachter het toilet (natte ruimten) zich bevindt.
  • Het bed mag niet tussen twee deuren staan en nooit onder een blootliggende balk. Het mag niet gericht zijn op een scherpe hoek van de kamer en bij voorkeur evenwijdig aan het raam met voldoende afstand.
  • Het kleurenschema moet gedempt zijn en de verlichting mag niet te fel zijn.
  • In de slaapkamer moeten duidelijke vormen overheersen.

Feng Shui voor liefhebbers

Feng Shui geeft u stof tot nadenken, wat kan helpen om een harmonieuze sfeer voor geliefden te creëren en zo bij te dragen aan een duurzaam en bevredigend partnerschap.

Daarom dienen vooral in de slaapkamer storende meubelstukken en andere voorwerpen die als storend worden ervaren, te worden verwijderd.
Men zou ook moeten overwegen of de slaapkamer thuis te druk of overbelast is, zodat een partner zich ingesloten en ongemakkelijk zou kunnen voelen.

Op de plaats in de slaapkamer waar u uw intieme momenten met uw partner deelt, kunt u de energie van de liefde versterken met rood, bijvoorbeeld met rode kussens, bedlinnen of rode kaarsen. Ook liefdessymbolen zoals twee dolfijnen, kristallen of rode zijden rozen kunnen de liefdesenergie intensiveren.

U kunt uw sensualiteit ook uiten met weldadige geuren van een geurkaars en exotische vruchten naast het bed.

Inrichtingsvoorschriften in de woonkamer

De woonkamer, maar ook de eetkamer en de studeerkamer vertegenwoordigen elk een zogenaamde Yang-kamer. Yang symboliseert bijv. helderheid, licht en activiteit.

Deze kwaliteiten moeten worden weerspiegeld in de corresponderende ruimtes door de kleuren en materialen op elkaar af te stemmen.
Zorg er bij het plaatsen van een bank of stoel altijd voor dat u deuren en ramen in uw gezichtsveld hebt en niet in uw rug, anders zou u zich bedreigd kunnen voelen.
Versterking in de rug wordt verkregen door de rug naar de muur te keren.

Een foto met een waterlandschap of een tafelfontein helpt de creativiteit op de werkplek te vergroten.laden

Een moment geduld.....