0 0

Wat is massief hout?

Massief hout als kwaliteitsbegrip is aan een strenge norm gebonden, want niet elk houten meubelstuk is "massief".

Een bindende regeling van meubelaanduidingen wordt gewaarborgd door DIN 68871.
Deze verordening bepaalt dat meubelen alleen als massief houten meubelen mogen worden aangeboden als zij in alle delen behalve de achterwand en de ladebodems van massief hout zijn gemaakt en niet gefineerd zijn.
"Massief beuken" betekent dus dat het meubel in zijn geheel van beukenhout is gemaakt, met uitzondering van de achterwand en de ladebodems.
In het geval van niet-zichtbaar hout, of constructiehout, zoals wordt gebruikt voor de steunlatten en de middenlat in een eiken of beuken bed, kan zeker zacht hout worden gebruikt om een goede prijs/prestatieverhouding te bereiken. De stabiliteit wordt niet aangetast.

Het basisproduct voor massief houten meubelen (ook wel massief houten meubelen genoemd) zijn planken van gegroeid hout of gelijmde latten en stokken. Nadat het hout lange tijd is opgeslagen en gedroogd, wordt het in de zagerij eerst in lamellen verdeeld, op maat gezaagd en geschaafd.
Vervolgens worden alle lamellen met dezelfde lengte, doorsnede en houtsoort stevig en duurzaam aan elkaar bevestigd met lijm en een paneelpers - zo ontstaat een gelijmd gelamelleerd paneel.

De beschreven structuur van het gelijmde hout of ook parketplank komt het dichtst bij natuurlijk hout, omdat het hout kan blijven ademen.

Geen massief hout daarentegen is multiplex, spaanplaat en vezelplaat!

Fineer op zichtbare oppervlakken van een meubelstuk moet voor de klant herkenbaar worden gemaakt. Zo wordt een meubelstuk bijvoorbeeld "beuken fineer".

Argumenten voor massief houten meubelen

Met massief houten meubelen doet u uzelf alleen maar goed - want het hout met open poriën zorgt voor een optimaal binnenklimaat. Bovendien voorkomt dit open poriënkarakter de elektrostatische oplading van stof en wordt een antibacteriële werking bereikt.

Massief houten meubelen hebben een bijzondere esthetiek. Op het eerste gezicht zult u misschien niet doorhebben dat het om een meubel van massief hout gaat, maar zodra u het hout voelt, zult u onmiddellijk het doorslaggevende verschil merken. Hoge kwaliteit die je kunt voelen!

Een ander voordeel van massief hout is zijn robuustheid en stabiliteit. Met natuurlijke meubelen van massief hout kunt u intensief leven zonder voortdurend bang te hoeven zijn dat ze niet bestand zijn tegen intensief gebruik.

De expressiviteit van massief houten meubelen blijft in de loop der jaren behouden, zodat u een leven lang plezier zult hebben van uw meubelen.

Ecologische zorg

Bij allnatura zien wij erop toe dat zoveel mogelijk van de materialen waarmee wij werken, op een ecologisch verantwoorde manier worden verkregen, verwerkt en gebruikt. Het zogenaamde "duurzaamheidsbeginsel" is hier van belang, d.w.z. dat niet meer hout mag worden gekapt dan er terug zal aangroeien. Bovendien gebruiken wij geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur.

Asthetiek, kleurenspel, vormentaal

De natuurlijke uitstraling van massief houten meubelen is fascinerend! De steeds veranderende nerven van het hout en het daaruit voortvloeiende natuurlijke kleurenspel stralen een heel bijzondere esthetiek uit.
Ook de vormentaal van onze massief houten meubelen drukt vooral natuurlijkheid en comfort uit. De verhoudingen en het ontwerp weerspiegelen harmonie in de hoogste graad. De natuur is inspiratie genoeg voor ons!laden

Een moment geduld.....