0 0

Wie herinnert zich dat moment niet: 's avonds word je als kind naar je kamer gebracht om te slapen en kort voordat je in slaap valt, klinkt er een krakend geluid in deze en gene hoek. "Dat is gewoon het hout, het werkt" was toen de geruststellende verklaring van de ouders. Maar waarom kraakt hout? Het kraken is een typisch kenmerk van massief hout, omdat dit natuurlijke materiaal leeft en ademt. In deze kleine gids leggen wij u uit welke bijzondere eigenschappen massief hout heeft en hoe u het best met massief houten meubelen omgaat. Met de kennis over massief hout en enkele tips kunt u lang van uw meubelstuk genieten.

Wat is massief hout precies?

De term massief hout is aan een strenge norm gebonden. Zo mogen houten meubelen alleen "massief" worden genoemd als alle delen van het meubel, met uitzondering van de achterwand en de ladebodems, van massief hout zijn gemaakt en niet zijn gefineerd. Dit betekent dat als u een kast van massief beukenhout bestelt, deze in zijn geheel van beukenhout is; alleen de achterwand, ladebodems en niet-zichtbare delen zoals steunlijsten kunnen van een andere houtsoort zijn gemaakt.

Bouw van hoogwaardige massief houten meubelen

timmerwerk Het uitgangsproduct voor massief houten meubelen zijn planken van gegroeid hout of van gelijmde latten en stokken. Nadat het hout lange tijd is opgeslagen en gedroogd, wordt het in de zagerij eerst in lamellen gescheiden, op maat gezaagd en geschaafd. Vervolgens worden alle lamellen met dezelfde lengte, doorsnede en houtsoort stevig en duurzaam met elkaar verbonden met behulp van lijm en een plaatpers - zo ontstaat een gelijmd houten paneel. In tegenstelling tot multiplex, spaanplaat en vezelplaat kan massief hout door zijn structuur blijven ademen. Het hout met open poriën zorgt voor een optimaal ruimteklimaat en scoort ook punten voor zijn bijzondere esthetiek, robuustheid en stabiliteit.
De experts in massief hout in onze partnerfabrieken vervaardigen onze hoogwaardige meubelen met veel liefde en vakmanschap. Bij de eindbehandeling zorgen zij ervoor dat de natuurlijke houtstructuur zo veel mogelijk behouden blijft en alleen geplamuurd of in de was gezet wordt als dat absoluut noodzakelijk is. Deze natuurlijke groeistructuren vormen het karakter van massief houten meubelen en zijn een kwaliteitskenmerk. Zij vormen geen reden voor klachten.

Met de juiste verzorging kunt u lang van uw massief houten meubelstuk genieten

houtverzorging De industriële behandeling van hout, waarbij het oppervlak gewoonlijk met synthetische harsen wordt verzegeld, leidt tot het verlies van de positieve kamerklimaat-eigenschappen van hout. Oppervlakken die biologisch beschermd zijn, zijn een goed alternatief. Het geoliede of met was behandelde massieve hout kan gemakkelijk worden onderhouden:

Voor de dagelijkse schoonmaak worden massief houten meubelen afgeveegd met een droge, eventueel vochtige, maar nooit natte doek. Gebruik a.u.b. geen microvezeldoekjes, aangezien deze fijne krasjes kunnen veroorzaken en de verzorgingslaag op het hout na verloop van tijd kunnen "afbladderen".

Lichte vervuilingen kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een wollen doek en speciale meubelzeep. Gebruik a.u.b. nooit vetoplossende huishoudelijke reinigingsmiddelen of zelfs stoomreinigers op uw kostbare massief houten meubelen, aangezien deze de structuur van het hout kunnen aantasten. Op de lange duur zou dit het edele uiterlijk van het houten oppervlak teniet doen!

Scherpere vlekken die niet kunnen worden verwijderd door ze gewoon af te vegen, kunnen van geoliede of met was behandelde meubelen eenvoudig worden verwijderd met fijn schuurpapier, wat niet mogelijk is bij een gelakt oppervlak. Behandel vervolgens de behandelde zones opnieuw met een geschikte olie of was. Door vocht veroorzaakte vlekken kunnen pas worden behandeld nadat zij volledig zijn opgedroogd.

Krasjes op geoliede of met was behandelde meubelen kunnen met schuurpapier worden geschuurd tot de kras niet meer zichtbaar is. U moet een groot gebied rond de kras schuren, zodat eventuele kleurverschillen niet opvallen. Werk altijd in de richting van de nerf. Verwijder zorgvuldig alle schuurresten en breng een rijke laag van geschikte olie of was aan. Na ongeveer een kwartier de resten met een pluisvrije doek wegvegen en vervolgens opnieuw polijsten.

Deukjes kunnen vaak worden verwijderd uit geoliede of met was behandelde meubelen. Schuur ze met schuurpapier, leg er een vochtige doek op en stoom de deuk eruit met een strijkijzer - het hout zal opzwellen en de deuk zal verdwijnen. Om brandplekken te voorkomen, moet de doek voldoende vochtig zijn. Zorg er absoluut voor dat het strijkijzer niet in direct contact komt met het hout! Behandel alleen met olie of was nadat de aangetaste plek volledig is opgedroogd zoals hierboven beschreven.

Behandel uw meubel van tijd tot tijd - 1 tot 2 keer per jaar - met een natuurlijke meubelolie (geschikte oliën zijn ook verkrijgbaar bij allnatura) of was (bijenwas) om het oppervlak te verzorgen en op te frissen. Hierdoor wordt de bescherming vernieuwd en krijgt uw meubel een zijdeachtige glans en een frisse uitstraling, zodat het er weer als nieuw uitziet. U dient het oppervlak licht op te schuren of op te ruwen, de onderhoudsproducten spaarzaam aan te brengen en uw meubelstuk na het drogen met een wollen doek op te poetsen.

Hout beschermd met een dergelijke natuurlijke oppervlaktebehandeling is antistatisch en trekt dus ook weinig stof aan. Dit is een voordeel dat bijzonder belangrijk is voor het groeiende aantal allergiepatiënten. De oppervlaktebehandeling is als een impregnering, het hout blijft openporig en kan blijven ademen.

Tips voor het behandelen van massief houten meubelen

Hout is een natuurproduct en moet met zorg worden behandeld. Hier volgen nog enkele tips voor een correcte omgang met dit waardevolle materiaal.

Om te voorkomen dat het hout gaatschrompelen, moet u in vochtige ruimten regelmatig ventileren, maar ook te droge kamerlucht bevochtigen. Ideaal is zonlicht dat gelijkmatig op het hele meubel valt om de natuurlijke kleurverandering van het materiaal zo gelijkmatig mogelijk te houden. In het bijzonder moet u de verlengbladen van tafels gedurende ten minste 2 maanden bewaren onder soortgelijke lichtomstandigheden als op de plaats waar de tafel staat. Anders kunnen aanzienlijke kleurverschillen tussen de verlengbladen en de tafel niet worden vermeden.

Bij de verwerking van hun meubelen zorgen onze leveranciers er uiteraard voor dat het hout goed gedroogd is om kromtrekken en scheuren te voorkomen. Scheuren zijn echter heel natuurlijk in massief hout en vormen geen reden tot klagen. Ze worden veroorzaakt door verwering en hebben geen enkele invloed op de lange levensduur van uw meubelen. Scheuren kunnen zich vooral voordoen in warmere, droge perioden. Als het weer koeler en vochtiger wordt, zullen sommige van deze scheuren weer verdwijnen.

Natuurlijke oppervlaktebehandeling

oppervlakte-behandeling Bij allnatura worden de oppervlakken van de massief houten meubelen afgewerkt met hoogwaardige oliën, wassen en verven die het hout op natuurlijke wijze laten ademen en leven en die bovendien het milieu niet vervuilen tijdens de productie.

Alleen in uitzonderlijke gevallen gebruiken wij - om optische of verwerkingsredenen - niet-giftige, in water oplosbare vernissen of het natuurlijke product schellak. Het spreekt voor zich dat alle producten vrij zijn van giftige, chemische oplosmiddelen en zacht zijn voor de waardevolle houten oppervlakken.

Lange witte of gekleurde oppervlakken kunnen met dennenhout niet worden bereikt met 100% ecologische producten, omdat anders na verloop van tijd onaantrekkelijke geelgroene vlekken zouden ontstaan als gevolg van weglekkende terpenen. Daarom gebruiken wij voor onze witte en gekleurde grenen meubelen hoogwaardige glazuren en vernissen op waterbasis met synthetische pigmenten, die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Nieuwe meubelgeur

Zelfs hoogwaardige, solide meubelstukken ruiken "nieuw", dit kan niet worden vermeden, maar er zijn enkele tips om de geur te helpen vervagen. Meer informatie vindt u in onze gids "Natuurlijke producten en geuren".


Hier komt u direct bij ons assortiment

Natuurlijke houtverzorging en oppervlaktebehandeling: 4 Producten

Meubelolie

(8)
  • allnatura meubelolie voor de natuurlijke verzorging van uw massief houten meubelen

Meer informatie

Reparatie- en verzorgingsset

(10)
  • allnatura reparatie- en verzorgingsset voor de natuurlijke reiniging, verzorging en reparatie van massief houten oppervlakken
  • Inclusief werkbladolie, schuurpads, schuurpapier en katoenen doek

Meer informatie

Werkbladolie

(2)
  • allnatura werkbladolie voor de natuurlijke verzorging van uw werkblad

Meer informatie

Tuinmeubelolie

(3)
  • allnatura tuinmeubelolie voor de natuurlijke verzorging van uw massief houten tuinmeubelen

Meer informatie

laden

Een moment geduld.....