0 0
Kleuren - een onuitputtelijk thema, dat we hier graag wat dichter bij u willen brengen.

Ook al heeft ieder van ons bepaalde persoonlijke voorkeuren voor kleuren, dit mag ons er niet van weerhouden bewust gebruik te maken van de kracht van kleuren - zowel in woon- als in werkruimten. Met de juiste kleuren kunt u uw welzijn positief beïnvloeden. Neem niet alleen uw muren op in het kleurenschema, maar ook uw meubels en accessoires.

Dit zijn algemene richtlijnen die met de kleurenleer van Goethe of Rudolf Steiner en met de Feng Shui-wetenschap uit het Verre Oosten overeenkomen.


Kamerkleuren en hun effect op mensen

Professor Nils Finsen, de grondlegger van de rationele lichttherapie, kreeg in 1903 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar licht en kleuren, waarin hij het wetenschappelijke bewijs leverde dat kleuren onafhankelijke krachten zijn en niets met suggestie te maken hebben. Hij was in staat om aan te tonen dat kleurentrillingen op het menselijk lichaam voor duidelijke reacties zorgen.

Om het sterke effect van kleur te illustreren, is er een mooi voorbeeld. Een Zweedse onderzoeker had in de jaren veertig een wetenschappelijk experiment uitgevoerd over "kleur". Hij had 20 mensen, die allemaal goed kleuren konden waarnemen, uitgenodigd om te blijven eten.
Nadat het eten aan tafel was gebracht en de deelnemers zelf konden zien dat alle gerechten er heerlijk uitzagen, werd het normale licht uitgeschakeld en vervangen door licht dat alleen bestond uit licht uit het rode en groene spectrum. De honger van de gasten of de proefpersonen was plotseling bevredigend, omdat het eten een ongewone kleur kreeg - de erwten werden blauw, de asperges paars en de vissen zwart. De uitstekende sfeer was ook weg. Na het inschakelen van het normale licht at iedereen weer verder, alsof er niets was gebeurd, hoewel er de hele tijd hetzelfde eten op tafel stond.

Maar het is u zeker bekend - "Het oog wil ook wel wat".

Kamerkleuren als remedie

Hoe sterk de kleuren van de kamers ons beïnvloeden, welke invloed ze op ons hebben, is bewezen door talloze experimenten in openbare instellingen zoals ziekenhuizen, bejaarden- en kindertehuizen of zelfs gevangenissen.
Zo kunnen bijv. patiënten door de juiste kleurkeuze minder pijn ervaren en kon in andere instellingen de kans op agressie aanzienlijk worden verlaagd. Zo worden tegenwoordig in sommige ongevallenklinieken de kamers voor patiënten met ernstige brandwonden in de groene en blauwe tinten van een gletsjer geschilderd om deze patiënten een zekere koelte te geven en zo ook de pijn te verzachten.

Antroposofen schilderen al sinds de jaren twintig de muren van hun klinieken, bejaardentehuizen en scholen volgens de inzichten van de kleurgenezing en boeken daarmee in therapeutisch opzicht zeer veel succes.

Natuurlijk zijn kleuren niet alleen nuttig op medisch-therapeutisch gebied, maar kunnen door iedereen worden toegepast die zich in een kleurrijke omgeving bevindt.

Kleuren in de woonruimte

Het correct gebruiken van kleuren is geen kunst als je weet hoe ze werken:

wit

wordt het meest gebruikt als muurverf. Wanneer het slim wordt afgewisseld met accessoires en afbeeldingen, zorgt het voor helderheid en ruimte.

 • Positieve associaties:
  onschuld, reinheid, wijsheid, heiligheid, leegte

zilver

versterkt duidelijke lijnen in een kamer, maar heeft ook een verkoelend effect. Vooral handig voor het verzachten van chaotische karaktereigenschappen.

goud

brengt warmte en zon in de kamers. Deze kleur versterkt het hart en heeft een hoge genezende trilling.

geel

brengt veel licht in een kamer en maakt het vrolijk. Geel maakt kleine kamers groter en donkere kamers lichter.

 • Positieve associaties:
  licht, zon, verlichting, helderheid, rijp fruit, bloemengeur, bloesems, goud
 • Negatieve associaties:
  vergif, gal, etter, zwavel, afgunst, jaloezie

oranje

brengt in zijn donkere, ingetogen versie warmte en gezelligheid.
Het heldere lente-oranje vitaliseert en houdt u wakker - dus gebruik het spaarzaam zodat het effect niet te opwindend wordt.

 • Positieve associaties:
  warmte, avondzon, vuur, erotiek, sinaasappels, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid

rood

is niet geschikt voor plaatsen waar moet worden gecommuniceerd. Mensen worden of blijven energetisch opgeladen en dit zou anders vaak tot geschillen kunnen leiden. Geschikt voor in de ochtend, bijvoorbeeld in de badkamer.

 • Positieve associaties:
  energie, kracht, liefde, passie, lust, vuur, gloed, wilskracht, moed, rozen, kersen
 • Negatieve associaties:
  strijd, verwonding, moord, woede, opoffering, verslaving, chaos, egoïsme, gevaar, macht, heksen, oorlog, apocalyps

roze

kalmeert, sensibiliseert en vermindert het agressiepotentieel. Samen met een limoen- of appelgroen heeft het een uiterst positief effect op het gedrag van cholerische mensen.

violet

heeft als volle tint een zwaar en mystiek effect, in meer delicate versies zoals paars of lila sensibiliseert het iedereen die de kamer binnenkomt en is daarom zeer geschikt voor de hal van een appartement.

 • Positieve associaties:
  spiritualiteit, religiositeit, plechtigheid, mystiek
 • Negatieve associaties:
  magie, macht

blauw

als middenblauw spaarzaam gebruikt wordt, heeft het een zeer kalmerend effect. Lichtblauw koelt de kamer af en maakt de ruimte groter - zeer aangenaam voor mensen met een hoge bloeddruk en veel "warmte". Bijzonder geschikt voor slaapkamers. In de woonkamer zouden bezoekers gemakkelijker kunnen rillen.

 • Positieve associaties:
  rust, ruimte, diepte, hemel, lucht, water, verlangen, koelte, trouw, vertrouwen
 • Negatieve associaties:
  bont en blauw slaan, blauw zijn, de blues hebben

turquoise

blauw turquoise heeft een antiseptische werking, ideaal voor alle ruimten die dit gevoel moeten overbrengen - zoals badkamers, toiletten of praktijkruimtes. Geel turquoise daarentegen heeft een vrolijk effect.

groen

ontstresst en leidt naar ons centrum. Ideaal voor alle rust- en ontspanningsruimtes. Vooral goed voor mensen met een hartaandoening.

 • Positieve associaties:
  natuur, groei, harmonie, leven, vrede, sympathie, tevredenheid, frisheid

bruin

is de ideale kleur voor vloeren, zoals parket of terracotta tegels. Het geeft het gevoel vaste grond onder de voeten te hebben.
Het laat de wanden eruit zien als een grot. Donkerbruine tinten zijn ongeschikt voor kinderkamers want kinderen hebben spectrale kleuren en heldere, heldere tinten nodig.

 • Positieve associaties:
  bomen, hout, noten, leer, tabak, "Moeder Aarde"
 • Negatieve associaties:
  bourgeoisie, nationaal-socialisme, uitwerpselen

Kleuren in de slaapkamer

Koele kleuren zijn zeer geschikt voor de slaapkamer omdat ze een kalmerend effect hebben. Lichtblauw is ook ideaal vanwege het verkoelende effect. Voor slaapkamers wordt namelijk een lagere temperatuur aanbevolen. Daarnaast is het stress-verminderende groen net zo goed geschikt voor het rijk van uw dromen als het verfrissende turquoise.

Rood in de slaapkamer is waarschijnlijk alleen aan te raden als u een erotische sfeer wilt creëren. Deze kleur heeft namelijk een sterk activerend effect op mensen en kan ook een positief effect hebben op uw seksualiteit. Rood kan echter ook als drukkend worden ervaren als het te intens is.

U moet voorzichtig zijn met het gebruik van de kleur paars in uw slaapkamers. Aan de ene kant ondersteunt deze kleur het mentale evenwicht en kan het lichaam kalmeren, maar aan de andere kant kan het ook leiden tot een vermindering van de zinnelijke lust.

Kleuren in werkruimten

De kleurstelling in werkruimten wordt vaak verwaarloosd, ook al is dit de plek waar mensen een groot deel van de week doorbrengen of moeten doorbrengen.

Daarom willen we u op zijn minst enkele nuttige tips geven.
Hier wordt de privé-werkplek of de werkplek in kleinere bedrijven aangepakt, waarbij geen speciale aandacht voor een speciale "Corporate Design" nodig is:

Pasteltinten en vooral zachte variaties van roze zorgen voor een zeer aangename sfeer waarin vooral vrouwen zich zeer prettig voelen. Deze kleuren zijn vooral voor creatieve beroepsgroepen, zoals in schoonheidssalons of sieraden- en kunstwinkels ideaal.

Als u een heldere, betrouwbare en serieuze sfeer in uw werkruimte wilt creëren, zijn lichtblauwe tinten zeer geschikt. U kunt de duidelijke lijn onderstrepen met decoraties die elementen van chroom of roestvrij staal bevatten.

Met vriendelijk geel, wit en lichtgroen kunt u een goede basis creëren voor communicatie in uw werkruimtes, omdat u vriendelijkheid en openheid uitstraalt.

Oranje kan u helpen bij de verhoging van de motivatie en het uithoudingsvermogen.
Gebruik echter relatief weinig oranje, omdat de overdaad aan activiteit die door deze prachtige kleur kan worden veroorzaakt, wel eens het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben.laden

Een moment geduld.....