0 0
Wie tegenwoordig een nieuwe matras wil kopen, heeft het niet gemakkelijk om de weg te vinden tussen de verschillende soorten matrassen.
De keuze tussen binnenverings-, koudschuim, latex en natuurlijke matrassen hangt grotendeels af van uw eigen verwachtingen en slaapbehoeften.

In onze productinformatie over matrassen willen we de verschillen tussen de verschillende typen matrassen met hun respectievelijke voor- en nadelen uitleggen.


1. Binnenveringsmatrassen

Algemeen:
 • Binnenveringsmatrassen behoren momenteel nog steeds tot de meest verkochte matrassen. Ze zijn relatief goedkoop te produceren en hebben daarom over het algemeen de voorkeur van jongere mensen.
 • De kern van deze matrassen bestaat uit een veelvoud aan stalen veren die met elkaar verbonden zijn door een vlechtwerk. Deze kern wordt meestal naar buiten toe opgevuld met een fijne vulling van wol, katoen of schuimstof.
 • Er zijn drie soorten binnenveringsmatrassen:
  Met getailleerde Bonell binnenvering, met in individuele zakken ingenaaide pocket-binnenvering en met de zogenaamde GR kernvering, die bestaat uit eindeloos aan elkaar geregen verenlichamen.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Binennveringsmatrassen zijn universeel, omdat ze op bijna elke ondergrond kunnen worden geplaatst. Door hun hoge inherente stabiliteit hoeven ze niet zo vaak te worden gedraaid als nodig is bij latex of koudschuim matrassen. Een eenvoudige, niet-elastische lattenbodem met brede latten is ook voldoende als ondervering, omdat de flexibiliteit vooral via de matras functioneert en minder in combinatie met de lattenbodem.

allnatura commentaar:
 • Door hun slechte puntelasticiteit zijn gewone binnenveringsmatrassen geschikt voor mensen zonder rugklachten of voor de zelden gebruikte logeerkamer. Pocket-binnenveringsmatrassen (bijv. tonnenpocket-binnenveringsmatrassen) hebben door hun structuur een goede puntelasticiteit, maar zijn meestal veel duurder dan gewone veerkernmatrassen.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat de metalen spiralen van binnenveringsmatrassen de intensiteit van het natuurlijke aardmagnetische veld boven uw slaapplaats kunnen vervormen en verstoren - als u de veerkern verbindt met de antenneaansluiting van een televisietoestel, krijgt u normaal gesproken alle open kanalen binnen - volledig storingsvrij.
 • Meer links over het onderwerp: Metalen in bed, Elektrische en magnetische velden.

2. Latex matrassen

Latex matrasAlgemeen:
 • "Latex" wordt geproduceerd uit rubber in een speciaal technisch schuimproces. Tegenwoordig wordt hiervoor meestal synthetisch geproduceerd rubber (uit ruwe olie) gebruikt. In de ecologische handel wordt natuurrubber, dat uit het sap van de rubberboom wordt gewonnen, meestal voor dit doel gebruikt. "Natuurlatex matras" betekent echter niet dat er alleen natuurrubber en geen synthetische latex is gebruikt: Onder "natuurlatex" worden matrassen aangeboden met een maximale toevoeging van ca. 10-30 % natuurrubber. Het resterende deel is synthetische latex, dus weer grotendeels een ruw olieproduct!
 • Natuurlatex is afkomstig van de sappen van de tropische rubberboom 'Hevea Brasiliensis'. Latex wordt geschuimd met toevoeging van zwavel en anti-oxidanten in stalen vormen met warmtestiften en gebakken (gevulkaniseerd) als een taart bij temperaturen rond de 100 °C.
  Productie van latexkernen Productie van latexkernen
  Hoe een latexkern wordt geproduceerd, ziet u in deze video.
 • Er zijn matrassen met stiftlatex, die kleine holtes hebben met een diameter van ongeveer 5-10 mm, en kavernenlatex met aanzienlijk grotere holtes. Deze ventilatieregeling zorgt voor een goede warmte-isolatie en voldoende vochttransport. De puntelasticiteit (ook in combinatie met een 5- of 7-zone lichaamsondersteuningssysteem, dat verantwoordelijk is voor de lichaamsaanpassing, is optimaal voor latex matrassen. Zo zijn latex matrassen, ongeacht of ze van ruwe olie of natuurrubber zijn gemaakt, superieur aan bijna alle andere matrasvarianten.
 • Matrassen met latexvulling zijn hygiënisch en stofvrij. Het liggedrag varieert van wat zachter tot vrij hard. De lighardheid is afhankelijk van de verdichting van het materiaal, in technische termen bekend als "soortelijk gewicht".
 • Er wordt gezegd dat vooral synthetische latex moet worden beschermd tegen directe UV-lichtstraling (bijv. direct zonlicht op de latexkern) vanwege de lichtgevoeligheid van dit materiaal, anders zal het snel verouderen en vergaan. Daarom moeten matrassen van latex worden voorzien van goede matrastijken.
 • Het is belangrijk dat de tijk van de latex matras zeer elastisch is om de positieve eigenschappen van de latexkern door te geven aan het oppervlak en deze niet te "stoppen" met een stijf materiaal.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Voor latex matrassen hebt u een lattenbodem nodig met strak staande, bolstaande en verende latten, die via beweegbare rubberkappen in het lattenbodemframe zijn geplaatst.
 • Latex matrassen moeten regelmatig worden gekeerd en omgedraaid: In het begin regelmatig om de 4-6 weken, later 5 tot 6 keer per jaar. De matraskern en de bijbehorende stoffering worden zo gelijkmatig belast en de matras behoudt haar elasticiteit.

allnatura commentaar:
 • Let er bij de aanschaf van latex matrassen op dat u kiest voor een matras van synthetische latex (ruwe olie) of natuurlatex (natuurrubber). Als u een natuurlatex matras wilt, zorg er dan voor dat het latexaandeel 100 % natuurrubber is!
 • Veel latex matrassen bestaan uit een mengsel van natuurlatex en synthese-latex. Matrassen van zuivere natuurlatex zijn relatief zeldzaam.
 • Meer informatie over het onderwerp: Natuurlatex van 100 % natuurrubber

3. Koudschuim matrassen

koudschuimAlgemeen:
 • Bei koudschuim matras besteht der matraskern aus einer synthetischen koudschuim. Dit is een polyetherschuim dat wordt geproduceerd uit polyolen en isocyanaten - met andere woorden, een zuiver "aardolieproduct". Het toevoegen van water laat deze twee verbindingen met elkaar reageren... allnatura - alles voor een gezonde nachtrust. Vergeleken met het zogenaamde warme schuim wordt er niet geschuimd met gassen en bij hoge temperaturen, maar met lucht en koude, en is het dus relatief onschadelijk voor de gezondheid.
 • In de afgelopen maanden zijn verschillende fabrikanten erin geslaagd om grote delen van de polyolen te vervangen door hernieuwbare grondstoffen zoals ricinusolie, zonnebloemolie, enz.
  Dit is een zeer positieve trend, die ons bedrijf inmiddels ook heeft aangesloten en die overeenkomstige matrassen aanbiedt.
 • Koudschuim matrassen hebben een betere ventilatie dan de in de stationaire handel gebruikelijke synthetische latex matrassen. Door de onregelmatige, grove en opencellige poriënstructuur hebben ze een hogere ademhalingsactiviteit en een extreem goede vochtdoorlaatbaarheid. Het is elastisch en heeft een vrij passieve verende werking, d.w.z. dat het liggedrag op een koudschuim matras minder puntelastisch is dan op een matras van natuurlatex, dit wordt het "hangmat-effect" of vlakelasticiteit genoemd.
  Onze biologische koudschuim matrassen (met bijvoeging van natuurlijke olie) bieden u door hun buitengewoon hoge soortelijk gewicht (SG60) een puntelastisch, lichaamsaangepast liggedrag.
 • Koudschuim is momenteel het bekendste materiaal onder de synthetische schuimen. Dit komt omdat het in de conventionele handel wordt geadverteerd als een "high-tech product" met perfecte eigenschappen. Interessant hierbij is dat koudschuim geenszins een nieuw materiaal is, maar al in de jaren 70 van de vorige eeuw in de meubelindustrie werd gebruikt. Het wordt meestal aangeprezen door fabrikanten en retailers als de "non-plus-ultra" omdat het relatief goedkoop is om te produceren en er relatief hoge verkoopprijzen kunnen worden behaald, wat de winstmarges voor deze matrassen zeer interessant maakt.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Net als bij latex matrassen hebben ook koudschuim matrassen een speciaal voor hen ontworpen lattenbodem met dicht bij elkaar geplaatste veerlatten nodig.

allnatura commentaar:
 • Koudschuim matrassen worden in de conventionele handel (vanwege de interessante winstmarges van koudschuim matrassen) ongeveer vergeleken met het liggedrag van latex matrassen. Dit is echter meestal niet juist:
  conventionele koudschuim matrassen reageren vooral vlakelastisch: Niet alleen het beladen gebied zinkt, maar ook de omgeving maakt plaats. Latex matrassen daarentegen reageren selectief op druk en slagen er zo in zich perfect aan te passen aan de vorm van het lichaam. Een koudschuim matras reageert alleen op een vergelijkbare puntelastische manier als hij een zeer hoog soortelijk gewicht heeft (minstens SG60).
 • Vlakelastische slaaponderleggers worden over het algemeen aanbevolen voor jonge mensen in de groei (die nog geen uitgesproken skelet en spierstelsel hebben), mensen die in een buik- of halfzijdige houding slapen en geen groot lumbaal of cervicaal syndroom (lendenwervelkolom en halswervelkolom syndroom) hebben, of mensen met versterkte spieren.
 • Koudschuim matrassen worden aanbevolen voor mensen die zeer gevoelig zijn voor geurtjes (bijv. mensen met MCS-allergieën), omdat ze vrijwel reukloos zijn.
 • Door het lage gewicht in vergelijking met latex matrassen, maakt een koudschuim matras het voor ouderen en mensen met beschadigde schijven veel gemakkelijker om de matras te draaien en om te draaien.
 • Meer links over het onderwerp: koudschuim, puntelasticiteit contra vlakelasticiteit.

4. Traagschuim matrassen

traagschuimAlgemeen:
 • Traagschuim keert na een belasting zeer langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm en vormt zo een lichaamsafdruk. Deze eigenschap maakt het mogelijk om het lichaam te ondersteunen met absoluut geen tegendruk, omdat het materiaal een exacte lichaamsafdruk van de slaper creëert.
 • Dit "geheugeneffect" vermijdt drukpieken die bijvoorbeeld bij zijslapers kunnen optreden op de schouder en de heup.
 • Een ander positief effect: het lichaamsgewicht is altijd gelijkmatig verdeeld. Dit betekent dat drukpijn en doorbloedingsstoornissen in het dagelijks leven worden vermeden en dat het lichaam op een ontspannen en orthopedisch correcte manier op de matras kan rusten.
 • Het is echter belangrijk dat de traagschuimlaag in de matras niet te hoog is, omdat de lichaamsafdruk in de matras, die slechts langzaam terugloopt, elke beweging op de matras extreem moeilijk maakt en daardoor het draaien en omdraaien in bed erg inspannend wordt. Het is daarom raadzaam om traagschuim te combineren met een minder traag schuim zoals natuurlatex of koudschuim (sandwichconstructie).

Onderhoud en lattenbodem:
 • Net als bij latex matrassen hebben ook traagschuim matrassen een speciaal voor hen ontworpen lattenbodem met dicht bij elkaar geplaatste veerlatten nodig.

allnatura commentaar:
 • Traagschuim reageert op lichaamswarmte en past zich zo precies aan de individuele lichaamsvorm aan dat ontspannen slapen in elke positie mogelijk is.
  Deze matrassen zijn bijzonder geschikt voor drukgevoelige slapers en worden ook op medisch gebied gebruikt voor de profylaxe van decubitus.
 • Het nadeel is dat de conventionele winkeliers meestal traagschuim matrassen van grote fabrikanten aanbieden, die helaas minder goed ademend zijn en een negatief vochttransport hebben. Zo slaapt de consument vaak in zijn "eigen sap".

5. Waterbedden

Algemeen:
 • Het huidige waterbed, d.w.z. een matras met watervulling, ontwikkelde zich in de jaren 60 van de vorige eeuw als een cultus, eerst in de VS en kort daarna in Europa.
  De reclame-uitingen in de conventionele handel zijn: "Water is niet samendrukbaar en past zich volledig aan de belastingsverdeling aan. Het zorgt voor een drukvrije positionering van de wervelkolom, schouder- en heupbotten."
 • Voor een waterbed met een breedte van 180-200 cm hebt u 500-800 liter water nodig (dus 500-800 kg gewicht!), afhankelijk van de constructie. Het waterbed wordt continu getemperd door een thermostaatgestuurde verwarming.
 • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen "hardside" en "softside" systemen. Softside systemen kunnen in veel conventionele bedden met oplegprofielen worden ingebouwd. De waterkern ligt in een frame van schuim, dat met houten strips wordt vastgezet. Hardside systemen worden rondom op hun plaats gehouden door een meubelframe.
 • Voor sommige mensen veroorzaakt de deining van een waterbed problemen. Daarom zijn er ook "wave-calmed" waterbedden op de markt met minder water en meer schuim in de kern. Waterbedden moeten professioneel worden gebouwd (statica, gewicht, lekveiligheid!) en regelmatig worden onderhouden (waterbehandeling, verwarming).

Onderhoud en lattenbodem:
 • Om te voorkomen dat het water gaat rotten, moet het water worden voorzien van een zogenaamde "waterconditioner".
  Omdat het vocht (nachtzweet) niet door het kunststof oppervlak van de waterbedfolie kan verdampen, is het belangrijk om de dekbedden en onderdekbedden regelmatig te luchten.
 • Een speciale, aparte lattenbodem is bij het waterbed niet nodig.

allnatura commentaar:
 • "Slapen op water..." is de nachtmerrie van elke bouwbioloog of wichelroedeloper en behoeft hier geen verder commentaar!
 • Een persoon zweet gemiddeld 0,5 tot 1,0 liter vocht door de huid per nacht. Ook al is het waterbed vinyl (puur plastic) bedekt met dikkere tijken, dan nog rijst de vraag waar het nachtelijk zweet naartoe stroomt.
  De conventionele handel pleit hier voor een onderdekbedsupplement! Hebt u in de zomer wel eens gezien hoeveel vocht zich na een nacht in een waterbed onder zo'n onderdekbed ophoopt? Om deze reden wijzen de meeste dermatologen waterbedden af: het nachtelijke zweet moet via de matras in de lucht terechtkomen, anders ontstaat er een zogenaamde "ophoping" op het oppervlak van de matras, wat de huidfuncties kan aantasten. Alleen al het idee om 's nachts "in zijn eigen sap" te gaan liggen, ontneemt ons de esthetische aantrekkingskracht van het waterbed.
  Maar het belangrijkste argument tegen een waterbed kan vanuit orthopedisch oogpunt worden genoemd: een waterbed mist de "orthopedische ondersteuning", die alleen door tegendruk van onderaf kan worden geleverd, d.w.z. door een bijbehorende lattenbodem en zeer elastisch materiaal in de matras! In een waterbed is er alleen een waterverplaatsing zonder elastische tegendruk.
  Onze ervaring is dat waterbedden geen blijvende verlichting bieden bij schouder-, nek- of rugklachten. Personen die bijvoorbeeld een operatie aan de tussenwervelschijf hebben ondergaan, mogen niet op een waterbed slapen bij gebrek aan voldoende steun in de lendenstreek. Als de conventionele handel zo'n type matras aanbiedt aan deze groep mensen, dan is dat in onze ogen "grove nalatigheid"!
 • Om het nodige comfort te bereiken, moet een waterbed vervolgens via een stroomvoorziening dienovereenkomstig worden verwarmd. Dit bevordert bovendien "elektrosmog" in de slaapkamer!
  En toch zijn er nog andere punten om te overwegen: om te voorkomen dat het water gaat rotten, moet het water worden voorzien van een zogenaamde "waterconditioner ", dus weer "chemicaliën"!
  Als eigenaar van een waterbed moet u ook een speciale inboedelverzekering afsluiten, want de lekkage van 500-800 liter kan aanzienlijke waterschade veroorzaken!
 • Citaat van Öko-Test-Kompakt "Rücken" in de uitgave van 08/2006: "De waterbedden, die in de reclame alom geprezen worden, zijn vanuit orthopedisch en slaapgeneeskundig oogpunt niet aan te bevelen." Dit is de conclusie van een panel van deskundigen van orthopedische chirurgen, slaapartsen, bedtechnici en fysiotherapeuten op een conferentie van het seminar "Wervelkolom - Rugtraining - Pijntherapie". Problemen zijn daarom onder andere de te hoge zinkdiepte en oncontroleerbare drukomstandigheden bij het liggen, die een goede slaap in een waterbed in de weg staan.

6. Luchtbedden

Algemeen:
 • Matrassen met luchtvulling, zogenaamde "luchtbedden", zijn het nieuwe antwoord op waterbedden in de conventionele markt en worden geadverteerd als een "goedkoop alternatief".
  Lucht is echter wel comprimeerbaar, dus moet het gecomprimeerd worden, d.w.z. luchtbedden werken in principe als betere luchtmatrassen.
 • Aan de buitenkant zien luchtbedden er net zo uit als 'normale' matrassen. Er zijn echter afzonderlijke celkernen binnenin, die met lucht worden gevuld door een pompsysteem dat met het apparaat wordt meegeleverd. De luchtdruk kan op elk moment individueel worden aangepast. In tegenstelling tot waterbedden hebben luchtbedden geen verwarming nodig en functioneren ze zonder aangesloten pomp.
 • Luchtbedden passen in elk bestaand bedsysteem. Volgens de conventionele handel betekent de gesloten luchtkern echter dat voldoende ventilatie - net als bij het waterbed - alleen kan worden bereikt met afzonderlijke overtrekken.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Wanneer de luchtdruk afneemt, moet de matras weer worden opgeblazen tot de gewenste hardheid is bereikt - net als op een fiets of luchtmatras bij het kamperen.
 • Bij luchtbedden hebt u geen speciale lattenbodem nodig, alleen een plaat of stijve lattenbodem zodat het luchtbed niet "door het bedframe valt".

allnatura commentaar:
 • Een luchtbed biedt ongeveer dezelfde nadelen als een waterbed: "Waar moet het nachtzweet naartoe bij het slapen op plastic?" en het gebrek aan orthopedische ondervering ofwel ondersteuning. Daarom vinden wij luchtbedden vanuit orthopedisch en dermatologisch oogpunt zeer twijfelachtig. Vanuit ons oogpunt heeft dit type matras alleen zin voor mensen die in het dagelijks leven niet zonder een "luxe kampeergevoel" willen.

7. Gelmatrassen

Algemeen:
 • Gelmatrassen, ook wel gelbedden genoemd, lijken qua constructie en werking sterk op waterbedden. Er wordt een extra granulaat aan het water toegevoegd zodat, afhankelijk van de dosering van het granulaat, een dunne tot stroperige gelmassa ontstaat, die ook later nog kan worden veranderd. Verwarmen met een conventionele waterbedverwarmer is niet mogelijk door de traagheid van de gelmassa.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Omdat het vocht (nachtzweet) niet door het kunststof oppervlak van de waterbedfolie kan verdampen, is het belangrijk om de dekbedden en onderdekbedden regelmatig te luchten.
 • Een speciale lattenbodem is niet nodig voor gelmatrassen.

allnatura commentaar:
 • Een gelmatras biedt ongeveer dezelfde nadelen als een waterbed: "Waar moet het nachtzweet naartoe bij het slapen op plastic?" en het gebrek aan orthopedische ondervering ofwel ondersteuning. Daarom vinden wij luchtbedden vanuit orthopedisch en dermatologisch oogpunt zeer twijfelachtig.

8. Boxspring matrassen

BoxspringAlgemeen:
 • "Boxspring" betekent "springveer in de box." Dit is precies wat een boxspring systeem ook is: Een houten frame met een ingebouwd veersysteem vormt de basis, daarbovenop ligt een hoge binnenveringsmatras (in moderne versies kan deze matras ook gemaakt worden van koudschuim of traagschuim), het uiteinde wordt gevormd door een zogenaamde "topper", tegenwoordig meestal een matrashoes gemaakt van een schuimmateriaal.
 • Boxspring systemen bereiken een enorme hoogte door de bodemmatras. Daarom moet de bedbodem van het bedframe vrij diep zijn, anders steekt de matras heel ver boven het bedframe uit. Daarom zijn er voornamelijk complete boxspringbedden beschikbaar waarbij het bedframe al is inbegrepen. Deze is vaak bekleed met leer, kunstleer of bekledingsstof.

Onderhoud en lattenbodem:
 • De boxspringsystemen zijn universeel en hebben al een onderconstructie. Daarom is er geen aparte lattenbodem nodig. Helaas heeft dit een groot nadeel. De systemen kunnen meestal niet individueel aan het lichaam kunnen worden aangepast.

allnatura commentaar:
 • Boxspring bedden zijn op dit moment erg populair. Ze worden beschreven als uiterst comfortabel en luxueus, zeg maar als koninklijke slaapplekken. Dit toont aan dat de reclamehype en de realiteit soms ver uit elkaar liggen. Want boxspringsystemen hebben, net als elk ander bedsysteem, voor- en nadelen.
 • Wij hebben voor u in een aparte gids over het thema "boxspring bedsystemen" de voors en tegens grondig belicht.

9. Futons

FutonAlgemeen:
 • Futons komen uit Azië, om precies te zijn uit Japan. Een futon is van oorsprong een matras die uit meerdere lagen zuiver katoen kan worden opgevouwen en is in het origineel een zeer harde zaak. In het zenboeddhisme moet men, zoals bekend, zo hard mogelijk slapen, zodat men echt alleen maar slaapt als men "hondsmoe" is.
 • Futons in dit land hebben weinig gemeen met Japanse producten. Ze werden behoorlijk aangepast aan de lokale slaapbehoeften. De Europese futons bestaan vandaag de dag uit verschillende combinaties van vulstoffen, zoals scheerwol, latex, paardenhaar, kapok en kokosvezels. Maar over het geheel genomen ligt men er toch nog wel hard tot stevig op.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Citaat Öko-Test, compact magazine "Rücken" 2006: "Om te voorkomen dat de vulling hard wordt, moet de futon meerdere malen per week worden opgerold, bij voorkeur dagelijks. Maar dit betekent ook veel moet bukken."

allnatura commentaar:
 • Door de zeer slechte orthopedische eigenschappen, die vooral veroorzaakt worden door het ontbreken van zinkdiepte van de dunne futon matrassen en het feit dat futon matrassen steeds meer verharden door het samenklonteren van het vulmateriaal, ook bij regelmatig oprollen, zijn wij van mening dat futon matrassen hooguit geschikt zijn voor jonge, zeer atletische personen zonder rugklachten.
 • Helaas heeft de verantwoordelijke redacteur van Ökotest het onderwerp "onderhoud van futons" niet goed onderzocht. In het voormalige Japan werden alleen futons geïnstalleerd omdat er geen klassieke slaapkamers waren en het oprollen was essentieel om ruimte te besparen in de woonkamer. Met een beetje logica en weinig kennis van de natuurkunde is het helemaal niet mogelijk om de vulling los te maken als een futon wordt opgerold!?

10. Volledig gewatteerde matrassen

Algemeen:
 • De gehele binnenkern van dit type matras is gemaakt van vulmateriaal, zoals paardenhaar, wol of kapok, waarbij paardenhaar het duurste maar ook het beste materiaal is omdat het elastisch en duurzaam is. Paardenhaar heeft een airco-effect, zorgt voor luchtcirculatie, absorbeert vocht en geeft het weer vrij.
 • Een traditioneel paardenhaarmatras wordt "gegarneerd" en "geniet" in een klassieke stofferingstechniek.
 • Omdat zuivere, volledig gewatteerde matrassen veel nadelen hebben (bijv. vorming van holtes, gebrek aan verzakking door te onelastische materialen), worden deze steeds vaker vervangen door zogenaamde "sandwich matrassen", waarin lagen natuurlijk haar worden afgewisseld met bijv. natuurlatexlagen.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Voor volledig gewatteerde en sandwich matrassen hebt u een lattenbodem nodig met strak staande, bolstaande en verende latten, die via beweegbare rubberkappen in het lattenbodemframe zijn geplaatst.
 • Volledig gewatteerde en sandwich matrassen moeten regelmatig worden gekeerd en omgedraaid: In het begin regelmatig om de 4-6 weken, later 5 tot 6 keer per jaar. De matraskern en de bijbehorende wattering worden zo gelijkmatig belast.

allnatura commentaar:
 • Door de meestal niet optimale elasticiteit van zuiver volledig gewatteerde matrassen zijn deze volgens ons alleen geschikt voor mensen die al gewend zijn aan dit type matras en niet willen overstappen op een meer orthopedisch verantwoorde sandwich matras.
 • Sandwich matrassen combineren orthopedische eigenschappen met ecologische aspecten op een verstandige manier en worden aanbevolen aan alle personen die niet zonder natuurvezels of natuurlijk haar in de matras willen.

11. Strokernmatrassen

Algemeen:
 • Strokern matrassen zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen, de hoofdlaag is gemaakt van geperst roggestro.
 • Er zijn zuivere strokernmatrassen, zoals sandwich matrassen, die een kern van stro hebben, die bijv. tussen lagen van latex of natuurvezel zit.

Onderhoud en lattenbodem:
 • Omdat strokernmatrassen zich zeer slecht kunnen aanpassen aan lattenbodems, is de onderlegger bijna niet relevant.
 • Om de vorming van holtes te voorkomen, moet de matras heel vaak worden omgedraaid en omgedraaid.

allnatura commentaar:
 • Alleen aan te bevelen voor mensen die al op een stromatras slapen, zich er prettig op voelen en de "nostalgiefactor" niet willen missen. Vanuit orthopedisch oogpunt kunnen we geen strokernmatrassen aanbevelen. Het materiaal mist de nodige elasticiteit om het lichaam in de matras te laten verzinken of er tegenaan te steunen. Bovendien wordt het materiaal gemakkelijk verdicht en ontstaan er holtes in de matras.
laden

Een moment geduld.....