0 0

Wat is een allergie?

Pollen
Hooikoorts
Huisstofmijt
Huisstof
Schimmelsporen
Schimmelsporen
Het woord "allergie" komt uit het Grieks en betekent: Door overgevoeligheid verhoogde immuunreacties van het organisme voor lichaamsvreemde stoffen, de "allergenen".

Bijna iedere stof kan allergie-verwekkend worden en verschillende klachten veroorzaken. Deze allergenen veroorzaken direct na het binnendringen in het overgevoelige organisme kortdurende allergische veranderingen in de huid en de slijmvliezen. Veelvuldige blootstelling aan het allergeen veroorzaakt allergische aandoeningen (allergosis).

Allergieën zijn ernstige aandoeningen en treden in toenemende mate op. Alleen al in Duitsland zijn er meer dan 25 miljoen mensen met een allergie. Daarnaast zijn tegenwoordig steeds meer kinderen en zuigelingen vatbaar voor allergieën.

Wetenschappers begrijpen de verschillende oorzaken nog niet helemaal. De lijst van de tot nu toe bekende allergieën is eindeloos. Er zijn al tienduizenden bekend en het aantal neemt steeds verder toe.

Er is geen systematiek te herkennen achter de mogelijke triggers van allergieën. Zo zijn er erfelijke factoren, de toenemende milieuvervuiling door de moderne samenleving, een ongezonde levensstijl en natuurlijk ook psychologische factoren die een invloed hebben op allergieën.

Verloop van een allergische reactie

Bij het eerste contact met het allergeen vindt in eerste instantie geen verdere reactie plaats. Het immuunsysteem maakt uitsluitend antilichamen aan. Bij verder contact met het allergeen komen de antilichamen via het lymfesysteem of het bloed in het weefsel terecht. Antilichamen van het type IgE (immunoglobuline E) binden zich aan mestcellen (allergische cellen), omdat deze op hun oppervlak talrijke bindingsplaatsen voor antilichamen hebben.

Op één mestcel zijn een half miljoen antilichamen aanwezig. Deze mestcellen bevinden zich in de organen van het lymfestelsel, de luchtwegen, de darmen en de slijmvliezen van ogen, neus en mond. Slechts één enkel antigeen moet succesvol twee antilichamen van verschillende mestcellen combineren om ervoor te zorgen dat de mestcellen hun stoffen vrijgeven. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de allergische reactie. De belangrijkste stof is hier histamine, die ervoor zorgt dat de bloedvaten zich verwijden en dat er vocht uit de bloedbaan uittreedt. Dit veroorzaakt pijn en ernstige jeuk.

Afhankelijk van hoe sterk het immuunsysteem reageert, kunnen de symptomen in ernstige gevallen levensbedreigend worden. Het gevaarlijkste gevolg is de "anafylactische shock", waarbij de patiënt in levensgevaar verkeert.


Mechanisme van allergieën

allnatura tips en advies

Handige tips voor mensen met een allergie:

  • Al het beddengoed moet regelmatig worden gelucht, tijken en gewatteerde materialen moeten op 60 °C kunnen worden gewassen.
  • Voldoende luchtcirculatie is belangrijk.
  • Een te hoge luchtvochtigheidsgraad moet worden vermeden. Deze moet tussen de 40 en 50 % zijn.
  • Uiterlijk na 8 jaar moet een matras om hygiënische redenen worden vervangen.
  • Een dekbed en onderdekbed moeten na 5 jaar worden vervangen. Kussens na 3-4 jaar.
  • Meer tips zijn te vinden op de individuele pagina's met allergie-advies.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.


Hier gaat u direct naar ons assortiment

Dekbedden voor mensen met een allergie

Wasbare dekbedden met een tijk van hoogwaardige, bio-kwaliteit, getest op schadelijke stoffen - vullingen van katoen (biologische teelt), hennep of dons.

Onderdekbedden voor mensen met een allergie

Een heerlijk warm en veilig gevoel uit de schoot van Moeder Natuur - een behaaglijke, temperatuurregulerende slaapbeleving in hoogwaardige bio-kwaliteit, getest op schadelijke stoffen. Wasbaar op 60 °C.

Kussens voor mensen met een allergie

Ontspannen slapen en uitgerust wakker worden met natuurhaar kussens, katoenen kussens en nekrollen van allnatura - met afneembare tijken, wasbaar op 60 °C.


laden

Een moment geduld.....