0 0

Wat is een pollenallergie?

Pollen

In Duitsland lijdt ongeveer 16 % van de bevolking aan hooikoorts, veroorzaakt door het stuifmeel van struiken, bomen, grassen, granen en kruiden. Zodra deze pollen in contact komen met de slijmvliezen van de ogen of de neus, lokt dat een allergische reactie uit bij mensen die er gevoelig voor zijn.

De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

 • Bindvliesontsteking met rode, jeukende en waterige ogen en een verhoogde gevoeligheid voor licht.
 • Niesbuien met een uitgesproken waterige uitscheiding en een loopneus of een verstopte neus als gevolg van het opzwellen van de slijmvliezen.
 • Jeuk aan de slijmvliezen met kriebels in de keel.
 • Astma-aanvallen.

Triggers van pollenallergieën:

Pollenallergie
 • Boompollen, vooral elzen, berken en hazelaars
 • Granen, zoals gerst, haver en vooral rogge
 • Grassen, zoals kropaar, reukgras en witbol
 • Kruiden, zoals bijvoet of weegbree

Hooikoorts kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

 • Voorjaarse hooikoorts: Pollen van bomen (bv. elzen, berken, hazelaars, iepen)
 • Zomerse hooikoorts: Graspollen
 • Najaarse hooikoorts: Kruidenpollen, vooral bijvoet

Hoe wordt een diagnose gesteld?

Op basis van de door de patiënt beschreven symptomen wordt een diagnose gesteld. Verder worden er huidtests uitgevoerd. Bij de zogenaamde priktest worden de potentiële allergenen aan de binnenkant van de onderarm afgezet en wordt de huid oppervlakkig aangeprikt, zodat de stof kan binnendringen. Antilichamen kunnen ook worden opgespoord met behulp van een bloedtest. Bij een provocatietest wordt de verdachte stof onder medisch toezicht op de neus en het bronchiale slijmvlies of het bindvlies aangebracht.

allnatura tips en advies

Welk beddengoed is geschikt voor mensen met een allergie?

Om de nachten tijdens het pollenseizoen door te komen zonder niesaanvallen en tranende ogen, moeten mensen met een pollenallergie zorgen voor geschikt beddengoed. Allergie kussens, allergie dekbedden en allergie matrassen moeten hoezen hebben die gewassen kunnen worden op 60°C.
Als alternatief zijn er speciale reservetijk voor matrassen en reservetijk voor kussens die geschikt zijn voor mensen met een allergie en voor een meer rustgevende slaap kunnen zorgen.

Tijdens de pollentelling moeten de overtrekken van het beddengoed ongeveer om de twee weken worden gewassen om het aantal pollen te verminderen.

7 nuttige tips om pollenallergieën te verlichten

 • 1. Luchten:
  Op het platteland is de hoogste pollendichtheid tussen 4.00 en 6.00 uur 's morgens. Hou tijdens deze tijd de ramen gesloten. De beste tijd om te luchten is 's avonds tussen 19.00 en 24.00 uur.
  In stedelijke gebieden is de laagste pollenconcentratie tussen 6.00 en 8.00 uur 's ochtends waarneembaar. Tussen 18.00 en 24.00 uur 's avonds is de pollenconcentratie het hoogst.
  Door de woning te luchten voorkomt u ook een te hoge luchtvochtigheid. De kamertemperatuur dient te liggen tussen 18 °C en 20 °C.

 • 2. Weer:
  Als het regent, neemt de pollenconcentratie in de lucht in het eerste half uur aanzienlijk toe, omdat de regen de pollen die op grotere hoogte zweven in de lagere luchtlagen duwt. Na de regen verbeteren de symptomen echter weer omdat de pollen zich op de grond hebben opgehoopt. Lage temperaturen en dagenlange regen voorkomen zelfs dat er pollen in de lucht terechtkomen.
  Als er geen wind is, vliegen er geen pollen in de lucht, maar bij sterke wind worden de pollen in de lucht verstrooid waardoor de pollenconcentratie daalt. Het is dus de zwakke wind die de hooikoortssymptomen versterkt, omdat die de pollen aanwakkert.

 • 3. Vrije tijd:
  Op zonnige, winderige dagen moet een langer verblijf in de open lucht in weilanden en velden worden vermeden. Allergiepatiënten brengen hun vakantie beter door op eilanden, aan zee of in hooggebergten, omdat de lucht daar pollenarm is.
  Vermijd rokerige ruimtes en overdekte zwembaden met chloorwater, omdat dit de luchtwegen extra irriteert.

 • 4. Woning:
  Het is belangrijk om dagelijks te stofzuigen om pollen uit meubels en tapijten te verwijderen. Sluit vooral de ramen tijdens de periodes waarin de pollenconcentraties het hoogst zijn. De ramen van de slaapkamer blijven het best altijd gesloten. Schaf tevens meubels aan die nat gereinigd kunnen worden. Verwijder stofvangers, zoals wandtapijten, uit je woning.

 • 5. Lichaam:
  Allergiepatiënten wassen tijdens het pollenseizoen het best elke avond voor het slapen gaan hun haar. Op deze manier kan de afzetting van pollen op het hoofdkussen grotendeels worden vermeden. Trek kleding altijd ver van de slaapkamer uit om het binnendragen van pollen te voorkomen. Een zonnebril dragen verlicht de oogklachten.

 • 6. Voeding:
  Personen met een pollenallergie moeten voorzichtig zijn met de consumptie van groenten en fruit. 50 % heeft immers de kans dat ze een kruisallergie oplopen voor voedingsmiddelen die botanisch gerelateerd zijn aan de pollen.

 • 7. Planten:
  Een wandeling in een loofbos is beter dan een wandeling in een naaldbos omdat de bladeren een deel van de pollen uit de lucht filteren.
  Het gazon dient steeds kort gemaaid te worden zodat het gras niet kan bloeien en de pollenproductie vermeden wordt. De persoon met een pollenallergie maait het gazon echter liever niet zelf, want tijdens het grasmaaien komt er plantaardig sap vrij dat pollengerelateerde allergenen bevat.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.laden

Een moment geduld.....