0 0

Wat is scoliose?

Een normale wervelkolom vergeleken met een wervelkolom met scoliose
Scoliose is een misstand van de wervelkolom, om preciezer te zijn een permanente zijwaartse verbuiging met een draaiing van de individuele wervellichamen.

De oorsprong van deze zijdelingse kromming kan in verschillende gebieden van de wervelkolom liggen. Als de kromming zich in het gebied van de borstwervelkolom bevindt, wordt het thoracale scoliose genoemd.
Lumbale scoliose is een kromming van de wervelkolom in de lendenwervels, thoracolumbale scoliose is een kromming in het overgangsgebied tussen de borst- en de lendenwervelkolom. Bij thoracale en lumbale scoliose is een dubbele kromming in het borst- en lendenwervelgebied te zien.

Thoracale, lumbale, thoracolumbale scoliose

Oorzaken van scoliose:

Bij ongeveer 85 % van alle scolioseziekten is de veroorzaker onbekend en zijn ze dus van "idiopathische" oorsprong. Zuigelingen, kleuters, kinderen tot 10 jaar en jongeren in de puberteit, zijn bijzonder gevoelig voor idiopathische scoliose omdat hun wervelkolom zich nog in de groeifase bevindt en sterk verandert. Meisjes worden vier keer zo vaak door deze vorm van scoliose getroffen dan jongens.
Andere vormen van scoliose die veel minder vaak voorkomen dan idiopathische scoliose en waarvan andere ziekten de oorzaak zijn:

Neuropathische scoliose:

dit type scoliose wordt veroorzaakt door ziekten die gepaard gaan met schade aan het zenuwstelsel, bijv. ruggengraatverlamming bij kinderen. In ernstige gevallen kan dit als gevolg van de ernstige functionele beperkingen van individuele organen, leiden tot levensbedreigend hartfalen.

Aangeboren scoliose:

dit is een aangeboren scoliose, die door ernstige prenatale ontwikkelingsstoornissen wordt veroorzaakt.

Metabolische scoliose:

in dit geval liggen de oorzaken in aandoeningen van de botstofwisseling. Voorbeelden zijn brozebottenziekte en osteoporose.

Mesenchymale scoliose:

wordt veroorzaakt door ziekten van het bindweefsel, bijvoorbeeld op ernstige littekens en het Marfan syndroom (= genetisch bepaalde bindweefselaandoening).

Myopathische scoliose:

deze vorm van scoliose wordt veroorzaakt door aandoeningen van het spierstelsel. Het gaat in dit geval om een aangeboren of verworven spierafbraak tussen de individuele wervellichamen.

Radiogene scoliose:

dit is een gevolg van een bestralingstherapie in de kindertijd.

Statische scoliose:

wordt veroorzaakt door een verschillende positie van de twee benen, d.w.z. door de verschillende lengte van de twee benen

Ontstekingsscoliose:

wordt veroorzaakt door ernstige ontstekingen in het gebied van de wervellichamen.

Posttraumatische scoliose:

dit type scoliose wordt veroorzaakt door ernstige ongelukken of heftige valpartijen.

Gevolgen van scoliose:

voortijdige slijtage van de wervelkolom op tussenwervelschijven en wervellichamen is het meest voorkomende gevolg van een jarenlange scoliose. Het resultaat kan een hernia zijn of een steeds meer toenemende verstijving van de wervelkolom. Dit kan vaak leiden tot een levenslange handicap van de patiënt.

Door de verbuiging van de wervelkolom worden ook de heup- en kniegewrichten getroffen door vroege tekenen van slijtage. Een gevolg hiervan kan een gestaag toenemende bewegingsbeperking van de aangetaste gewrichten zijn.

Door de kromming van de wervelkolom wordt de romp ingekort en worden de borstkas en de buik verkleind. Dit kan de functie van verschillende inwendige organen zoals de longen, de nieren, het hart en de darmen beperken. Met name het prestatievermogen van het hart is in veel gevallen ernstig aangetast.

allnatura tips en advies

De verkeerde en juiste matras voor scoliose:

Verkeerd en correct liggen

te hard liggen verkeerd: de matras is te hard, de wervelkolom wordt gebogen, wat leidt tot rugpijn.
te zacht liggen verkeerd: de matras is te zacht, de wervelkolom hangt door en wordt gebogen. Ook dit leidt tot rugpijn.
correct liggen correct: matras met variabele hardheidsgraad en hoge puntelasticiteit, de wervelkolom ligt in een rechte en ontspannen positie, waardoor u geen pijn hebt tijdens uw nachtrust.

Om een optimale anatomisch correcte lichaamspositionering te bereiken met gelijktijdige ontlasting van de wervelkolom, gebruiken we bij allnatura natuurlatexkernen met meerdere zones en bereiken zo zeer goede resultaten voor de klant:

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.

Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....