0 0

Wat is het halswervelkolom syndroom?

halswervelkolom syndroom Het halswervelkolom syndroom is een verzamelbegrip voor klachten die uitgaan van de halswervelkolom en die het halswervelgebied aantasten.

Het halswervelkolom syndroom kent 2 varianten:

Acuut halswervelkolom syndroom:
De klachten worden voornamelijk veroorzaakt door blessures aan de spier- en bandstructuren.

Chronisch halswervelkolom syndroom:
Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door irritaties en aandoeningen aan de tussenwervelschijven of de tussenwervelgewrichten (facetgewrichten). De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn aandoeningen die van de halswervelkolom uitstralen naar het gebied rond de wervelgewrichtsverbindingen. Het gevolg is nekpijn. Het spierstelsel is in dit geval meestal verhard en de beweeglijkheid van het lichaam wordt ernstig beperkt.

De halswervelkolom:

De halswervelkolom bestaat uit 7 wervels die, in tegenstelling tot de lendenwervels, erg klein zijn. Ze zijn toch sterk genoeg om het gewicht van het hoofd te dragen.

In vaktaal wordt de eerste halswervel "atlas" genoemd: de atlas heeft geen massief wervellichaam, maar bestaat alleen uit een benige ring. Het schedelbot is door de eerste halswervels met met de hele wervelkolom verbonden.

Het hoofd krijgt zijn beweeglijkheid door de buitenste gewrichtsverbinding van de "atlas" met de tweede wervel, de "axis", die dezelfde structuur heeft als de andere wervels. Toch is er iets bijzonders met de "axis". Aan de voorkant zit een benig uitsteeksel naar boven, dat precies past in de binnenkant van de benige boog van de eerste halswervel. Op deze manier kan het hoofd draaibewegingen maken.

Pijn veroorzaakt door wervelkolomaandoeningen:

Degeneratieve veranderingen:
  • veranderingen aan de tussenwervelschijven
  • ligamenteuze insufficiëntie (= functiestoring van de banden)
  • botveranderingen
  • stoornis van de wervelgewrichtsverbindingen
Afwijkingen:
  • groeistoornissen (bijvoorbeeld scoliose)
  • aangeboren afwijkingen
Algemene skeletaandoeningen:
  • osteoporose
  • osteomalacie (=verweking van het bot)
Ontstekingsziekten:
  • infectieziekten
  • reumatische aandoeningen
Tumoren in de wervelkolom:
  • metastasen
  • primaire tumoren
Trauma's:
  • fracturen
  • whiplash van de lendenwervelkolom

Het halswervelkolom syndroom wordt vaak aangeduid als "nek-schouder-armsyndroom", omdat de meeste klachten zich in deze regio voordoen. De hoogte van de aandoening is hierbij doorslaggevend.

De verschillende halswervelskolom syndromen:

1. Bovenste halswervelkolom syndroom:
Kenmerkend is dat pijn in de nek uitstraalt naar het hoofd doordat de stoornissen zich vooral concentreren op de zenuwwortel van de tweede halswervel. Men spreekt hier van wervelkolom gerelateerde hoofdpijn of cervicogene hoofdpijn.

2. Middelste halswervelkolom syndroom:
De hiervoor typerende pijn treedt op rond de 3e, 4e en 5e halswervel en straalt uit naar de schouderbladen of zelfs tot over de schouders. Rondom de schouderbladspieren kunnen verlammingsverschijnselen optreden.

3. Onderste halswervelkolom syndroom:
De pijn kan uitstralen tot aan de pink omdat de zenuwwortels van de 6e en 7e halswervels en de 1e borstwervel zijn aangetast.

allnatura tips en advies

Hulp door correct liggen

Vooral bij het liggen is het belangrijk om de wervelkolom te ontlasten. Hier worden vaak ernstige fouten gemaakt die tot meer pijn kunnen leiden.
Het lichaam kan niet goed wegzakken in een te harde matras omdat deze teveel tegendruk geeft. Dat leidt tot spanningen in de nek.
Een te zachte matras zorgt ervoor dat de wervelkolom doorhangt en vergroot zo de kans op pijnklachten.
Kijk hier waar u op moet letten bij de aanschaf van een matras:

Verkeerd en correct liggen

te hard liggen verkeerd: de matras is te hard, de wervelkolom wordt gebogen, wat leidt tot rugpijn.
te zacht liggen verkeerd: de matras is te zacht, de wervelkolom hangt door en wordt gebogen. Ook dit leidt tot rugpijn.
correct liggen correct: matras met variabele hardheidsgraad en hoge puntelasticiteit, de wervelkolom ligt in een rechte en ontspannen positie, waardoor u geen pijn hebt tijdens uw nachtrust.

Om een optimale, anatomisch correcte ligging van het lichaam te bereiken en gelijktijdig de wervelkolom te ontlasten, gebruiken we bij allnatura natuurlatexkernen met meerdere zones. Zo behalen we zeer goede resultaten voor de klant:

5-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / bekkenzone / zachte zone / mediumharde zone

7-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / lumbale zone / bekkenzone / ondersteunende zone / zachte zone / mediumharde zone

Met deze varianten is men in de gelegenheid om de slaapondergrond, oftewel de juiste matras, helemaal volgens de individuele eisen uit te kiezen.

Al onze varianten van de natuurlatex matrassen hebben een natuurrubbergehalte van 100 %. Elke overtrek, of het nu van scheerwol, katoen of paardenhaar gemaakt is, is volledig natuurzuiver.
De matrastijken worden gemaakt van 100 % katoen uit biologische teelt.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.

Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....