0 0

Matrassen en lattenbodems voor mensen met overgewicht

Een optimale slaapondergrond moet het lichaam zodanig positioneren dat de wervelkolom zich kan ontspannen. Hiervoor moeten delen van het lichaam in de matras kunnen wegzinken, op andere plekken moet het lichaam van onderaf worden ondersteund.

Door de zwaartekracht werken er meer krachten op de matras van een persoon met overgewicht dan op de matras van een "lichtgewicht". Het gevolg is meestal dat de matras niet de vereiste tegendruk kan leveren, of dat de slaper zelfs "doorligt": Deze zinkt op verschillende plaatsen te diep in de matras en ligt daardoor bijna op de bodem. Dit leidt tot ongewenste posities van de wervelkolom en verstoort de bloedsomloop van het lichaam aanzienlijk. Het resultaat zijn vaak pijnlijke spanningen en een onrustige slaap. Door de verhoogde belasting van bovenaf buigt de lattenbodem te ver door en bij goedkope lattenbodem glijden de latten na korte tijd uit de rubberkappen.

Om dit te voorkomen is er voor elke gewichtsklasse de juiste hardheidsgraad. Over het algemeen hebben mensen met een laag gewicht zachte matrassen nodig, terwijl mensen met een hoger gewicht hardere matrassen en stevigere lattenbodems nodig hebben. Zo biedt allnatura bijvoorbeeld matrassen in de hardheidsgraden soft, medium en firm aan.

Geschikte matrassen bij overgewicht

Vooral voor mensen met overgewicht is een orthopedisch correcte slaappositie uiterst belangrijk: In de loop van de dag wordt de wervelkolom van een persoon met overgewicht veel zwaarder belast dan deze van een lichter persoon met dezelfde mate van belasting. Mensen met overgewicht moeten 's nachts herstellen van de belasting doorheen de dag - anders gezegd: de "accu" moet worden opgeladen.
Matrassen voor mensen met overgewicht worden elke dag blootgesteld aan extreme belastingen. Hiervoor hebt u een stabiele en hoogwaardige matraskern nodig, die voldoende tegendruk moet bieden aan het lichaam, maar ook niet zo hard mag zijn dat het lichaam er niet in kan wegzinken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de matras minstens 16 cm hoog is, zodat de slaper met overgewicht diep genoeg in de matras kan wegzakken.

Voor mensen met overgewicht adviseert allnatura alleen natuurlatex en koudschuim matrassen met een 7-zone-kern in de hardheidsgraad "firm" - het speciaal voor hogere gewichtsklassen ontwikkelde materiaal heeft een hogere dichtheid dan het materiaal van matrassen voor mensen met een normaal gewicht en biedt ook bij zware belasting voldoende tegendruk. Het comfortabele wegzakken in de matras wordt daarenboven gegarandeerd. Dit wordt bereikt door verschillende natuurrubber-compressies en soortelijke gewichten aan de rug- en taillezone van de matras.

In de gebruikelijke matrassenwinkels worden vaak binnenvering matrassen aanbevolen voor mensen met overgewicht. Wij raden dit af om twee redenen: Enerzijds biedt een binnenvering matras niet het ligcomfort van een hoogwaardige verwerkte natuurlatex of koudschuim matras, anderzijds kunnen we het gebruik van veerkern en het daarmee samenhangende probleem van metalen in het bed als ecologisch georiënteerde verzender niet accepteren.

Geschikte lattenbodems bij overgewicht

Een lattenbodem die geschikt is voor mensen met overgewicht moet stabiel zijn, maar het lichaam ook op verschillende punten kunnen laten wegzinken. Het is belangrijk dat de lattenbodem een flexibele verlaagde schouderzone heeft en een bekkencomfortzone, die zich aanpast aan de lichaamsvorm van de liggende persoon zonder de nodige spanning te verliezen. Bovendien is de middelzone versteviging met name voor mensen met overgewicht onmisbaar. Dit is nodig om het gebied aan de lendenen te versterken en voor de individuele instelling van het lichaamsgewicht. Daarnaast kan het gebruikt worden om de hardheidsgraad van de matras extra te beïnvloeden.

De allnatura-lattenbodems die wij aanbevelen zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik en extreme belastingen vanaf een lichaamsgewicht van 110 kg. Alle frames en componenten zijn gemaakt van versterkte materialen. Alle modellen zijn voorzien van versterkte, beweeglijk geplaatste veerlatten en garanderen een flexibel ligcomfort tot aan het randgebied.

Geschikte kussens voor mensen met overgewicht

Voor personen met overgewicht raden wij neksteunkussens aan, die met name geschikt zijn voor hardere matrassen, zoals kapok-kussens. Beide kussensoorten bieden het hoofd een stabiele ondersteuning en de nodige tegendruk.
Dit is de gouden regel: Mannen met brede schouders hebben een hoger kussen nodig dan tengere vrouwen. Hetzelfde geldt voor zwaardere mensen - ook zij slapen beter op een hoog kussen. Dit komt omdat brede schouders en een hoger gewicht al snel "te diep" in de matras kunnen wegzakken. Om dit te voorkomen moet het hoofd iets hoger worden geplaatst, waardoor de schouder niet zo diep zal wegzakken.Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....