0 0
Met deze vraag- en antwoordlijst tonen we u als aanvullende klantenservice welke vragen ons erg vaak gesteld worden.


1. Welke lattenbodem kunt u aanbevelen voor welke matras?

  • In principe geldt, dat hoe flexibeler het materiaal van de matras is, des te zinvoller het is om te kiezen voor een lattenbodem waarin ten minste 25 smalle, dicht op elkaar staande veerlatten in beweegbare rubberkappen zijn geplaatst om de flexibiliteit van de matras te ondersteunen. Al onze lattenbodems voldoen aan deze eis. Plaats onze hoogwaardige matrassen niet op lattenbodems met stijve latten. Dit verkort de levensduur van de matras aanzienlijk.

2. Waarom bolstaande en niet stijve latten?

  • Een niet-verende lattenbodem met stijve latten is in principe niet geschikt voor alle natuurvezel en/of natuurlatex matrassen. Aan de ene kant wordt de ligbeleving aanzienlijk harder of "stomper", aan de andere kant wordt de matras letterlijk op de bodem "platgedrukt" en wordt de levensduur van de matras verkort. Het logische gevolg: de garantieaanspraak voor uw matras vervalt!
  • De bolstaande veerlatten hebben ook een belangrijk orthopedisch effect: in combinatie met de matras ondersteunen ze de onder- en middenrug en zorgen zo voor een effectieve ondersteuning van het bovenlichaam.
  • Lattenbodems met stijve en/of brede latten en met grote afstand tussen de latten zijn alleen geschikt voor binnenveringsmatrassen of als ondervering voor futons. Of dit dan leidt tot een orthopedisch verstandige slaapoplossing is nog maar de vraag.

3. Wat is het nut van middenzone versteviging?

  • Elke mens is anders. Het is daarom belangrijk dat de lattenbodem in het bekken en het lordosegebied individueel aan het lichaam kan worden aangepast. Alle allnatura lattenbodems hebben een middenzone versteviging. De latten zijn verdubbeld in het zitvlakgedeelte. Met speciale schuifregelaars kunt u bepalen hoe sterk de ondersteunende werking moet zijn - hoe verder naar buiten de schuifregelaars zijn geplaatst, hoe harder de ondersteuning is. Op deze manier kan de gewenste hardheidsgraad individueel worden ingesteld. Dit is vooral belangrijk voor mensen met hernia- of lendenwervelproblemen.
  • Trouwens, mensen die het grootste deel van de tijd op hun buik slapen, moeten de middenzone juist vrij stevig instellen, zodat het bekken goed wordt ondersteund en niet doorhangt. Hierdoor wordt de wervelkolom in buikligging enorm ontlast.

4. Welke lattenbodem is geschikt voor een Franse bedmaat?

  • De eerste vraag is hoeveel mensen er meestal in dit bed zullen slapen. Bij 2 slapers kunt u het beste kiezen voor een van onze duo-lattenbodems met geïntegreerde middenbalk, die u kunt aanvullen met een steunvoet als uw bed geen middenbalk heeft.
  • Als er meestal maar één slaper in het bed ligt, zal hij een duo-lattenbodem nogal ongemakkelijk vinden, omdat hij in het midden van het bed zou slapen en dus op de ongeveerde middenbalk zou liggen. Hier bevelen wij onze doorlopend geveerde lattenbodems in 140 cm breedte. Monteer in dit geval niet de eventueel meegeleverde middenbalk van uw bed! Hij zou u storen.

5. Wat wordt aanbevolen als ik geen "spleet" wil hebben?

  • U zou moeten kiezen voor lattenbodems met een randloze veerwerking. Dit betekent dat zelfs bij 2 lattenbodems in een tweepersoonsbed de vering de gehele breedte van het ligvlak beslaat. Es is geen voelbare harde middenbalk. Vooral extra brede matrassen of onze partnermatrassen profiteren hier enorm van.
  • Hebt u 2 matrassen, dan raden wij u aan de "spleet" te overbruggen met een extra brede molton matrasbeschermer of een extra breed onderdekbed en er een groot hoeslaken overheen te trekken.

6. Welke lattenbodem is geschikt voor problemen in het schouder- en nekgebied?

  • Kies voor een lattenbodem met geïntegreerde schouderverlaging in combinatie met een matras met geïntegreerde verlaagde schouderzone en een neksteunkussen. Hierdoor kan de schouder in de zijligging lichaamsgericht verzinken, ligt de wervelkolom anatomisch correct en kan het nekgebied zich ontspannen.
  • Dit is misschien niet helemaal voldoende voor mensen met een gering lichaamsgewicht. In dit geval raden wij aan om in het schoudergedeelte elke 2e lat te verwijderen en zo de tegendruk van onderaf op de schouder verder te verminderen.

7. Zijn de lattenbodems oppervlakte behandeld?

  • Alle elementen van onze massief hout-lattenbodems zijn gemaakt van 100 % beukenhout uit lokale bossen. Langs- en dwarsbalken en de veerlatten zijn fijn geslepen en blijven ruw/onbehandeld, d.w.z. ze zijn niet voorzien van een oppervlaktebehandeling. Hiermee voldoet allnatura dus ook aan de hoge eisen van mensen met een allergie. Onze gelamineerd hout-lattenbodems krijgen een op schadelijke stoffen geteste oppervlaktebehandeling.

8. Welke lattenbodem is geschikt voor kinderen en jongeren?

  • In principe kan elke lattenbodem worden gebruikt. Maar omdat het lichaamsgewicht van kinderen lager is, wordt er minder druk uitgeoefend op de lattenbodem. In dit geval zijn dus ook de in zolder- en stapelbedden geïntegreerde rol-lattenbodems voldoende. Een goed alternatief in een bed voor jongeren zijn ook onze platte lattenbodems.
  • Als u uw kind in zijn of haar hoogslaper wilt verwennen met een lattenbodem met bolstaande veerlatten, moet u zeker letten op de insteekdiepte van het bed. Want als de matras-/lattenbodem-combinatie te hoog is, is de belangrijke valbescherming niet meer voldoende aanwezig.

9. Ik weet niet of ik een hoofd- en voetverhoging nodig heb?

  • Dit is meestal een kwestie van persoonlijke smaak. Als u graag in bed de krant leest of ontbijt, zult u zeker de hoofdverhoging vaak gebruiken. Het is erg praktisch als u ziek bent. Wie wil er immers de hele dag alleen maar liggen.
  • Voor mensen die voor langere tijd in bed liggen is een elektrische lattenbodem ideaal, die met een druk op de knop de gewenste positie inneemt.

10. Welke lattenbodem is geschikt voor bedden met een ondiepe bedbodem?

  • Veel moderne designbedden met hun lage bedzijden bieden zeer weinig ruimte voor een goede lattenbodem.
  • Voor deze speciale gevallen bieden wij u speciale lattenbodems voor ondiepe bedbodems aan.

11. Komt de maat van de lattenbodem overeen met de maat van de matras?

  • Het is in de handel gebruikelijk dat een lattenbodem in de breedte en lengte korter wordt geleverd dan de "vrije maat". Op deze manier heeft de lattenbodem voldoende speling in het bedframe en zijn er geen wanklanken door het wrijven van "hout tegen hout".
  • De lattenbodems met gelamineerde houten frames hebben een ondermaatse breedte van 12 mm en een lengte van 50 mm. De massief hout frames zijn 10 mm smaller en 40 mm korter dan de nominale maat.

12. Waarom hebben massief hout-lattenbodems doorlopende oplegprofielen of minstens 3 oplegpunten aan elke bedzijde?

  • De langsliggers van een in de handel gebruikelijke lattenbodem zijn meestal gemaakt van gelamineerd hout. Deze vorm van houtverlijming is zeer stabiel in de lengte, zodat het voldoende is om de lattenbodem alleen op bijv. 4 hoekpunten te plaatsen.
  • Omdat het frame van onze massief hout-lattenbodems, zoals de naam al aangeeft, van massief hout is gemaakt, kan niet worden uitgesloten dat het bij een punctuele ondersteuning een beetje scheeftrekt en vervolgens onaangenaam kraakt. Daarom adviseren wij voor massief hout-lattenbodems in principe doorlopende oplegprofielen of minstens 3 steunpunten per bedzijde.
"

13. Wat te doen als de lattenbodem "kraakt”?

  • Het is belangrijk dat een bed "in het lood", dus recht op de grond, staat. Controleer ook of de zijdelingse oplegprofielen en eventueel de middenbalk ook precies recht zijn. In veel gevallen is dit al de oplossing van het probleem.
  • Zelfs als "hout op hout" wrijft, kraakt het. Dit kan gebeuren als de lattenbodem te ver links of rechts in het bed ligt. Hier worden "viltplaten" aanbevolen, die in elke bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Deze "positioneren" de lattenbodem en voorkomen op betrouwbare wijze wrijving met de buitenkant van het bed.
  • Komt het kraken door de middenzone versteviging (dat zijn de 6 latten die in het midden van het ligvlak dubbel zijn gelegd), controleer of de onderste balk echt "gecentreerd" is en niet tegen de rubberkap wrijft.
  • Als de schuifregelaars van de middenzone versteviging te ver naar het midden zijn geschoven, kan de onderste balk "rammelen" omdat deze niet voldoende grip heeft. In dit geval dient u de schuifregelaars iets verder naar buiten te plaatsen.
  • Bij een bedmaat van 140x200 cm dient u de middenbalk (indien meegeleverd) te verwijderen. Anders raakt de lattenbodem hem bij elke beweging van de slaper en "rammelt".
    Als er een zogenaamde "duo-lattenbodem" in het bedframe zit, d.w.z. met een geïntegreerde middenbalk, moet u voor de stabiliteit een extra steunvoet in het midden plaatsen, zodat het hout niet doorbuigt en kraakt.

14. Wat te doen als de lattenbodem door het bedframe valt?

  • Omdat het in de handel gebruikelijk is dat een lattenbodem 1,0 - 1,2 cm breder en 3,0 - 5,0 cm korter wordt geleverd dan de "vrije maat" van een bedombouw, kan het in enkele gevallen voorkomen dat een lattenbodem niet voldoende steun heeft en door het bedframe valt - vooral als bijvoorbeeld beide lattenbodems direct naast elkaar naar links of naar rechts worden geschoven.
    Dit gebeurt als de maat van het bed niet exact klopt en iets groter is, of als de zijdelingse oplegprofielen in het bedframe te smal zijn.
  • De beste oplossing is om de twee lattenbodems in het tweepersoonsbed op de juiste wijze "te positioneren". Als hulpmiddel adviseren wij vilten schijven uit de bouwmarkt of wijnkurken, die tussen de twee lattenbodems worden geklemd.

15. Wat te doen als de middenzone verstellers verschuiven?

  • Bij allnatura worden alleen hoogwaardige middenzone-schuifregelaars gebruikt. Deze bestaan uit een binnenboog met veer.
  • Helaas gebeurt het soms dat deze schuifregelaars zich ook vanzelf verstellen. Dit komt doordat de latten bij zeer droge lucht licht krimpen en bij zeer vochtige lucht iets uitzetten. Bij hout, dat immers een natuurlijk materiaal is, kan dit niet volledig worden vermeden en moet hiermee rekening worden gehouden bij de constructie van de schuifregelaars.
  • De beste manier om dit te doen is door een stuk karton te gebruiken dat u tussen de latten en de schuifregelaar klemt. U kunt ook een stuk zelfklevend schuimrubber tape tussen de latten van de middenzone plakken.

16. Welke trucs kan ik gebruiken om de lattenbodem zachter te maken?

  • Lattenbodems met een middengordel hebben het voordeel dat de belasting van het lichaamsgewicht beter wordt verdeeld over de latten. In sommige gevallen gaat dit echter ten koste van de puntelasticiteit, vooral in het schoudergebied.
    Wij raden aan de middengordel over de gehele lengte te verwijderen als u een zachter ligvlak of een zachtere schouderzone wenst.
  • Als de matras te hard is in de schouderzone, dan kan het verwijderen van elke 2e lat in het schoudergebied tot een verbetering leiden bij flexibele, aanpasbare matrassen.


Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....