0 0

Van de warme baarmoeder naar de grote wijde wereld

Warmtebalans van baby'sEen klein mensje heeft tijd nodig om zijn warmtehuishouding op te bouwen omdat het gewend was aan de constante warmte van 37 °C in de baarmoeder. Vanaf het moment dat de pasgeboren baby het lichaam van de moeder verlaat, moet de baby er zelf voor zorgen dat de fysiologische temperatuur van 37 °C in het kleine lichaam behouden blijft.

Vooral 's nachts, als uw baby slaapt, moet u ervoor zorgen dat zijn of haar lichaamstemperatuur juist is, want in diepe slaap kan uw baby nog niet reageren op temperatuurschommelingen. Gevaren zoals onderkoeling of oververhitting liggen op de loer.

Kan uw kind de temperatuur al zelf regelen?

Warmtebehoefte van baby'sPasgeborenen en kleine baby's hebben nog geen uitgesproken vermogen om zich aan te passen aan temperatuurverschillen, waardoor grote temperatuurschommelingen fysiek ongemakkelijk kunnen zijn voor uw baby en zelfs angst kunnen veroorzaken. De kleine lichaampjes zijn nog niet in staat om hun warmtebalans adequaat te reguleren - ze slaan de warmte zeer slecht op en hebben ook moeite om bij warm weer goed af te zweten. De reden hiervoor is de lichaamsmassa van uw baby. Voor een goed functionerende temperatuurbalans is namelijk een bepaalde lichaamsmassa nodig.

Baby's verliezen het grootste deel van hun lichaamswarmte via de hoofdhuid omdat hun hoofd vrij groot is in vergelijking met de rest van het lichaam. Er is ook geen bescherming door haar in de eerste maanden. Als uw baby het koud heeft, worden de handen en benen koud en krijgt de huid een lichte blauwachtige kleur. De kleine mensjes zijn nog niet in staat om kippenvel te vormen die volwassenen tegen de kou beschermen.

Net als bij kou kan warmte snel levensbedreigend worden voor uw baby. De zweetklieren van uw baby zijn nog erg zwak ontwikkeld en het koelmechanisme werkt daarom nog lang niet zo goed als bij grotere kinderen of volwassenen. Zelfs vocht kan nog niet goed worden opgeslagen door de kleine lichamen, daarom is het des te belangrijker om de kleintjes correct te kleden, afhankelijk van de temperatuur.

Overdreven gezegd: totdat de temperatuurregeling goed werkt, zal uw baby schommelen tussen de uitersten van afkoeling en opwarming.

Uw baby wordt pas minder gevoelig voor temperatuurschommelingen vanaf een lichaamsgewicht van ongeveer vijf kilogram, dus rond de leeftijd van ongeveer 12 weken.

laden

Een moment geduld.....