0 0

Korte informatie 'Dons'

  • houdt uitstekend warm
  • fantastisch licht
  • aangenaam warm
  • geschikt voor 40-60 °C wasprogramma
Warmtevermogen
4 von 5

Vochttransport
2 von 5

Soepelheid
5 von 5

Ademend vermogen
2 von 5

Temperatuurbalans
2 von 5

Warmteophoping

veer Dons dient als onderdek van de borstveren van het zachte verenkleed van eenden en ganzen en zorgt ervoor dat zij altijd warm blijven, ook bij extreem lage temperaturen, sneeuw en ijs. Het verenkleed van deze dieren is namelijk een slechte warmtegeleider en zorgt zo voor een relatief constante lichaamstemperatuur. Met een veren dekbed wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze eigenschappen.

Het dekbed en het vulmateriaal wordt namelijk niet uit zichzelf warm. De veren en het dons schermen de lichaamswarmte perfect af en houden deze vast. Ook bij het dons zijn er nog verschillen die eveneens terug te voeren zijn op de herkomst van de dieren. De natuur heeft er namelijk voor gezorgd dat er altijd voldoende bescherming tegen de kou is. De grootte van dons van een mindere kwaliteit is vaak vergelijkbaar met de diameter van slechts een 10 eurocent-muntje. Ganzendons afkomstig van het koude Oost-Europa bereikt daarentegen al gauw een grootte van een 1 euro-munt. Het dons van Siberische sneeuwganzen kan zelfs de grootte van een 2 euro-munt hebben.

In het algemeen geldt: hoe kouder het herkomstgebied, des te groter en hoogwaardiger het dons. En hoe groter het dons, des te beter is de isolerende werking en des te minder vulmateriaal is nodig om dezelfde warmte-isolatie te bereiken.

Vulkracht

Dit is de belangrijkste maatstaf voor de beoordeling van de kwaliteit van veren en dons. De vulkracht berust op het vermogen van de vulling, een hoes door de vorming van luchtruimtes op te vullen en op het vermogen, de hoes na belasting weer terug te laten keren naar zijn oorspronkelijk vorm.

Geen enkel ander vulmateriaal kan ook maar enigszins tippen aan de vulkracht van dons. Ongeveer 1 miljard donsveertjes is nodig om een gewicht van 1000 kg te bereiken - één bol dons weegt maar ca. 0,001 g. De vele 'draadjes' van vulkrachtig dons, de vakterm hiervoor is 'filamenten', grijpen in elkaar en omsluiten zo een maximale hoeveelheid lucht. Ze creëren dus voortdurend luchtruimtes en juist deze zijn doorslaggevend voor het warmtevasthoudend-vermogen.

Ganzendons heeft een hogere vulkracht dan eendendons. Dit betekent dus dat hoe hoger het aandeel ganzendons, des te hoger het warmtevasthoudend-vermogen (uitgezonderd eiderdons).

Spankracht

Ganzen Een ganzenveer is van nature gebogen en elastisch heeft zodoende de neiging om tijdens en na belasting door het lichaamsgewicht, terug te keren naar haar (oorspronkelijke) gebogen vorm.
Omdat bij een krachtige veer de natuurlijke elasticiteit in de veerschacht iets sterker is, hebben hoofdkussens sterkere dekbedveren nodig om hun doel te kunnen dienen.

Halfdonzen- of 3/4-donzen kwaliteiten zijn geschikt voor hoofdkussens terwijl een vulling van 100 % dons totaal ongeschikt is als hoofdkussen.

Gering gewicht

De vulling van een dekbed bestaat uit een mengsel van dons en lucht. De hoeveelheid lucht verlaagt het gewicht van het dekbed in verhouding met z'n omvang. Daarom kan bij geen enkele andere vulling bij een relatief geringe vulhoeveelheid een vergelijkbaar hoog warmhoudend vermogen worden bereikt.

Kleur

In principe komen veren en dons voor in de kleuren wit en grijs. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit; de kleur is alleen van belang om vullingen er mooier en dus aantrekkelijker uit te laten zien.

Daarom is wit dons duurder dan het vergelijkbare grijze dons.

Klein dons & veren-lexicon

Wanneer je je verdiept in het materiaal 'dons', dan struikel je onontkoombaar over de vele vaktermen waarvan de betekenis niet altijd direct duidelijk is. Het gebruik van deze termen is echter vaak door de wetgever voorschreven met een DIN-norm (Nederlands: NEN-norm) of een EU-norm. Met dit kleine lexicon willen we graag een beetje licht in de duisternis brengen.

  • Dons:
    Een laagje fijne veren dat het onderdek van het verenkleed van watervogels vormt. Bestaat uit plukjes lichte, pluizige draadjes, 'filamenten' genoemd, die uit een donskern groeien. Een donsvlok heeft, in tegenstelling tot veren, geen schacht en geen vlag.
  • Veer:
    Veren hebben in tegenstelling tot dons een schacht (pennenschacht) en een zogenaamde 'vlag'. In vakjargon wordt onderscheid gemaakt tussen veren van watervogels (hier wordt weer een onderscheid gemaakt tussen de veren van ganzen en eenden) en landvogels, bijvoorbeeld kippen en kalkoenen.
  • Nieuwe veren/donsveren:
    Nieuwe veren of donsveren worden na het plukken nog niet gebruikt als vulmateriaal. Vroeger heette dit materiaal 'Origineel product' of ook 'Nieuw product'.
  • 100 % dons:
    Het fijnste materiaal met de hoogste vulkracht: vroeger werd dit materiaal aangeduid met 'zuiver dons' of 'zuiver donshaar'. De aanwezigheid van losse, hele kleine veertjes is technisch gezien niet te voorkomen. Ideaal voor heerlijk zachte dekbedden, maar niet geschikt als kussenvulling. Hiervoor is namelijk de ondersteunende werking van veren nodig.
  • Driekwart dons:
    Een verouderde benaming voor het aandeel dons van een vulling die een dons-veren mengsel beschrijft dat minstens 30 gewichtsprocent dons bevat. Vanuit het vulvolume gezien betekent dat 3/4-dons en 1/4-veren. De tegenwoordig correcte benaming is '70 % veren/30 % dons'. Dankzij het ondersteunende verenaandeel perfect voor een behaaglijk warm hoofdkussen.
  • Halfdons:
    Ook deze benaming is tegenwoordig niet meer overeenkomstig de DIN-norm en beschrijft een dons-veren mengsel dat minstens 15 gewichtsprocent dons bevat. Dit geeft dus een even grote berg van dons als van veren. De juiste benaming is 85 % veren/15 % dons. Door het relatief hoge aandeel veren is deze kwaliteit zeer gewild voor hoofdkussens.
  • Klasse I:
    De (hoogste) handelsklasse I betekent bij dons en veren dat het 'aandeel andere elementen' (donspluisjes, veerpluisjes, gerecyclede veren en dons, reststoffen) niet hoger is dan 5 %. Bovendien moeten dons en veren van de klasse I 'nieuw' en van watervogels afkomstig zijn. Voor onze gewatteerde producten worden alleen dons en veren van klasse I gebruikt.
  • Ganzendons/-veren:
    Ganzendons is normaliter iets groter dan eendendons en heeft daarom ook meer vulkracht. Wanneer de vulling alleen uit ganzendons en -veren bestaat, wordt dat uitdrukkelijk vermeld in de beschrijving. Wanneer dit niet zo is, kunnen er ook eendendons en -veren in de vulling zitten. Ook deze kwaliteiten zijn echter zeer geschikt voor gewatteerde producten.
  • Gerecyclede veren:
    Gerecyclede veren, veren die dus al een keer zijn gebruikt als vulmateriaal, worden na grondig wassen met waterdamp gedesinfecteerd en zorgvuldig gedroogd. Zo kunnen ze hygiënisch worden hergebruikt.

Hoe komt nu de kwaliteitsbenaming tot stand?

Bij onze gewatteerde producten met dons en veren vindt u de juiste benaming van de kwaliteit volgens de overeenkomstige DIN-normen (Deutsches Institut für Normung).
De benaming bij ons ultralicht donzen dekbed "Ansara" is bijvoorbeeld: "Wit Baltisch nieuw ganzendons en veren, klasse 1, 90 % dons, 10 % veren". En zo wordt dit samengesteld:

  • Eerst wordt de kleur van de veren en het dons genoemd.
  • Daarna volgt de herkomst. Dit is belangrijk omdat watervogels die in de koude streken van de aarde leven, grotere donsveren hebben, wat een hogere isolerende werking en vulkracht betekent.
  • Dan wordt aangegeven dat het om nieuwe producten gaat.
  • Hier wordt beschreven welke donsveren en veren in de vulling zitten - in klasse I mogen ze uitsluitend afkomstig zijn van watervogels. Hier zijn het ganzendons/-veren.
  • Vervolgens wordt de handelsklasse van het dons en de veren conform DIN genoemd.
  • Ten slotte zijn de gewichtsaandelen dons en veren uitgedrukt in %. Hier wordt altijd geteld in stappen van 10 %.

Cassette dekbedden

De cassetten die door tussenschotjes van verschillende hoogtes van elkaar zijn gescheiden, worden afzonderlijk gevuld met behulp van een volautomatisch vulapparaat.
Het voordeel ligt in de gelijkmatige vulling.
De tussenschotjes verhinderen dat de vulling wegglijdt en het ontstaan van koudezones.

Allergie - voor dons en veren geen enkel probleem

NOMITE® Het NOMITE®-symbool geeft u garantie dat het om een product gaat dat geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor huisstof. Dit met veren en dons gevulde beddengoed is namelijk met de voor de mens zo gunstige warmte- en temperatuurverhoudingen een zeer ongunstige omgeving voor de mijten die afhankelijk zijn van vocht.
Tijdens het slapen vindt een snelle warmteontwikkeling plaats en bij het luchten een snelle vochtafname.

Ook mensen met een allergie voor dierharen hoeven zich geen grote zorgen te maken omdat negatieve reacties op het keratine in het dons (hoornachtige stof - wateronoplosbaar vezeleiwit) heel zeldzaam zijn.

Het veren en donsdichte weefsel van de tijkstof biedt extra bescherming en verhindert het binnendringen van mijten. Hoewel het weefsel compact geweven is, wordt de lucht- en vochtuitwisseling niet belemmerd.

De gegarandeerde milieuvriendelijkheid is bevestigd door erkende, onafhankelijke onderzoeksinstituten zoals het 'ECO-Umweltinstitut Köln' door middel van ecologische testen.

Zodoende zijn dons en veren ook geschikt voor mensen met een allergie of astma.

Hier kunt u de NOMITE-oorkonde van onze leverancier inzien.

Downpass - zekerheid bij de aankoop van dons

Downpass Het Downpass-symbool is gebaseerd op de normen voor correcte veeteelt die vastgelegd zijn in de Europese overeenkomst inzake de bescherming van dieren in veehouderijen. Wetenschappers, dierenartsen en dierbeschermingsorganisaties zijn hierbij betrokken.

De Downpass controleert wereldwijd het aankoopgedrag en consumptiepatronen. Zowel eindproducten (bijv. donzen dekbedden en kussens) als de transportverpakking van dons en veren (bijv. pakken en zakken) kunnen in het kader van de Chain of Custody tot aan de opfok van de ganzen en eenden worden nagegaan.

De Downpass combineert ethische met kwalitatieve controlecriteria en documenteert de herkomst (traceability) van dons en veren van watervogels (eenden en ganzen), die als vulmateriaal worden gebruikt vanaf de plaats van de grondstofwinning. De traceability-audits en kwaliteitscontroles worden uitgevoerd door erkende neutrale derden.

Het dient te worden gegarandeerd dat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van dons en veren die niet worden gewonnen van levende dieren. De tracering loopt minstens terug tot aan het slachthuis.

Dons en veren bij allnatura

Veren worden gewonnen door de pluk van ganzen; donsveren groeien als fijne, zachte vlokken zonder schacht onder de dekveren. Bij de beschrijving van onze doorgestikte producten met dons en veren gebruiken wij altijd de DIN-conforme benaming voor de vulkwaliteiten, zodat u ze goed kunt vergelijken. Onze dons en veren zijn gegarandeerd niet afkomstig van levende pluk.

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

De grondstoffen voor onze producten worden regelmatig onderzocht door een onafhankelijke keuringsinstantie volgens de strengste richtlijnen op mogelijke schadelijke stoffen. Meer informatie


Achtergrondinformatie over 'Vogelgriep'

Gewatteerde donsproducten die allnatura aanbiedt, worden hoofdzakelijk gefabriceerd in Duitsland en kunnen zonder enige bedenkingen worden gekocht en gebruikt.

Producten van het allerhoogste niveau

  • De productie van onze gewatteerde donsproducten vindt plaats in onze partnerfabrieken waar wordt gewerkt met moderne techniek, klassiek textielhandwerk en jarenlange ervaring op het hoogste niveau. De professionele en solide verwerking zorgt voor een hoge productkwaliteit en veiligheid met betrekking tot producten die zijn getest op schadelijke stoffen.
  • Door geen stoffen te gebruiken die mens en natuur kunnen belasten, ontstaan er ecologisch verantwoorde producten die er bovendien voor zorgen dat het werk en verdiensten in Europa gecreëerd wordt resp. daar blijven.
  • We laten de productie zoveel mogelijk in Duitsland uitvoeren omdat we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor het behoud en creëren van werkgelegenheid in Duitsland. Op deze wijze blijven onze sociale systemen functioneren.



Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....