0 0
Wervelkolom De gezonde wervelkolom heeft twee duidelijke krommingen:
in het borstgebied naar achteren (kyfose) en in het lumbale gebied naar voren (lordose).

Deze speciale vorm van de menselijke wervelkolom heeft als doel de trillingen, die normaal gesproken bij het rechtop lopen optreden, zoveel mogelijk te beperken en beter te verdelen.

Als de kyfose te uitgesproken is, spreekt men van een "ronde rug" (hyperkyfose), als de lordose meer uitgesproken is dan gemiddeld, spreekt men van een "holle rug" (hyperlordose). Als zowel de kyfose als lordose niet uitgesproken zijn, spreekt men van een platte rug.


De volgende afbeelding illustreert de vergelijking van een normale rug met drie soorten schade door slechte lichaamshoudingen:

Schade door slechte lichaamshoudingen

Holle rug (hyperlordose)

Wat is een "holle rug"?

In dit geval is de wervelkolom in de lendenstreek te veel naar binnen gebogen. Dit verhoogt de druk op de interne organen. Deze slechte houding resulteert vaak in pijn door spierspanning en irritatie van de pezen in de rug.

Hoe kan een "holle rug" ontstaan?

Een holle rug kan zich ontwikkelen als de buikspieren te zwak zijn als het bekken ver naar voren wordt gekanteld.

Om erachter te komen of er sprake is van een zwakte van de rugspieren doet men de zogenaamde Matthias-houdingstest. De patiënt heeft een gezonde houding als hij in staat is zijn rug zo recht mogelijk rechtop te houden met gestrekte en voorovergebogen armen gedurende een halve minuut. Als hij dit kan, dan is het ook mogelijk om de rug te "versterken" met houdingsverbeterende oefeningen. Dit is veel moeilijker met een uitgesproken houdingszwakte.

Tijdens de oefeningen moet het bekken bewust naar achteren worden gekanteld, of met andere woorden, naar voren worden geduwd. De rug wordt hierdoor ronder en de holle rug verdwijnt. Dit noemt men ook wel "rugtraining".

Om de houding overdag te verbeteren, kunt u uw bekken ook 's nachts terugdraaien door een of twee dikke kussens onder uw benen te leggen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd trapbed. De rug wordt zo ook iets ronder en de holle rug verdwijnt geleidelijk aan.

Ronde rug (hyperkyfose)

Wat is een "ronde rug"?

In het borstgebied is de wervelkolom sterk gebogen, de schouders en het hoofd zijn naar voren gekanteld. Dit vermindert het ademvolume. Door deze verkeerde houding ontstaan vaak spierspanningen in het gebied van de hals- en borstwervelkolom, wat kan leiden tot hevige pijn.

Hoe kan een "ronde rug" ontstaan?

Een ronde rug (ook wel hyperkyfose of bochel genoemd) kan aangeboren zijn, veroorzaakt door een te vroege belasting van de wervels in de kindertijd, door onvoldoende rechttrekken van het spierstelsel of door een botaandoening.

Vorming van een ronde rug op baby-/kleuterleeftijd:
als kleuters zitten, leidt het in elkaar drukken van de nog niet volgroeide wervellichamen tot een uitstulping van de wervellichamen naar achteren. Daarom moeten kinderen niet te vroeg worden aangemoedigd om te gaan zitten. Kinderen moeten juist vooral in buikligging worden gezet. Kruipen is net zo belangrijk als een matras die niet te zacht is.

Ronde rug veroorzaakt door groeistoornissen:
door de groeistoornis (ziekte van Scheuermann) vormt zich een ronde rug die vooral jongens tussen 12 en 17 jaar treft. Door deze stoornis scheuren de sluitplaten van de wervellichamen, die door onbekende oorzaak niet stabiel genoeg zijn. Veroorzaker is vaak zwaar werk, wat dus vermeden moet worden. Deze ziekte kan worden aangetoond met de röntgenfoto. In het stadium van de ziekte moet dan alle belasting worden vermeden. Ook hier is een veelvuldige buikligging belangrijk, evenals de verzorging van de rugspieren.

Platte rug

De natuurlijke kromming van de wervelkolom is in dit geval verminderd. Hierdoor kan de wervelkolom schokken niet goed opvangen en dempen.
De gevolgen hiervan zijn:

  • er kan vaker hoofdpijn optreden. Bovendien zijn de nekspieren meestal erg gespannen.

Holle ronde rug

In dit geval is het een combinatie van holle rug en ronde rug.
De gevolgen hiervan zijn hierboven al genoemd.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.



Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....