0 0
TenderpointsFibromyalgie is een chronische pijnstoornis die voornamelijk wordt gekenmerkt door pijn in spieren en botten (vooral gewrichten), ochtendstijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De term is samengesteld uit het Latijnse 'fibra' en de Griekse woorden 'mys', 'algos' en 'ia'.
Letterlijk betekent dat: vezelspierpijntoestand. Fibromyalgie is ook bekend als weke delen reuma of spanningsreuma. Het ziektebeeld is moeilijk te doorgronden. Geschat wordt dat fibromyalgie ongeveer 2 % van de bevolking treft, meestal vrouwen.

De volgende symptomen kunnen worden waargenomen:

 • pijn in de rug en de halswervelkolom
 • op de schouders, ellebogen en handen,
 • bij knieën en enkels
 • op de achterkant van het hoofd en het borstbeen, op het gezicht en de kaak
 • het centrum ligt bijna altijd in de buurt van gewrichten, hoewel de gewrichten zelf niet worden aangetast
 • Gevolg van de hevige pijn: de patiënt krijgt te weinig slaap, is constant uitgeput

Andere symptomen die niet noodzakelijkerwijs voorkomen

 • Hoofdpijn,
 • gevoelloosheid in handen en voeten,
 • maag- en darmklachten,
 • menstruatiepijn,
 • hartkloppingen, het gevoel van kortademigheid.
 • in- en doorslaapproblemen

Oorzaken

De diagnose van deze ziekte is moeilijk te stellen. Patiënten moeten er vaak lang op wachten. "Misschien, mogelijk, met enige zekerheid..." - als wetenschappers gevraagd wordt wat fibromyalgie veroorzaakt, is er geen eenduidig antwoord. Veel is nog onduidelijk. Eén ding is zeker: bij fibromyalgie patiënten is er sprake van een intensivering van de pijn. Van top tot teen worden degenen die lijden gepijnigd. De ziekteprocessen in spieren of pezen kunnen noch met de gebruikelijke bloedwaarden, noch met röntgenstralen worden aangetoond. Is deze ziekte dus een verzinsel van de verbeelding? Pijnspecialisten hebben allang afstand genomen van het vooroordeel dat "alles tussen de oren zit". De klachten zijn echt.

Fibromyalgie wordt meestal voorafgegaan door chronische pijn van het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval, hernia of whiplash. In het verdere verloop wordt de pijn zelfstandig. De getroffenen nemen de pijn niet meer alleen waar op het oorspronkelijk pijnlijke punt, bijvoorbeeld in het nekgebied na een whiplash-letsel, maar in het hele lichaam. De behandeling van de veroorzakende ziekte alleen kan dit proces niet terugdraaien.

Behandeling van fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische ziekte. Omdat de symptomen vaak zeer onspecifiek zijn, wordt in de meeste gevallen in eerste instantie een hele reeks andere diagnoses gesteld. Het duurt meestal tot tien jaar voordat het ziektebeeld zich zo duidelijk heeft ontwikkeld dat het kan worden gediagnosticeerd.

Omdat het een niet-inflammatoire weke delen reuma is, helpt reumamedicatie niet; hetzelfde geldt voor cortisonpreparaten, pijnstillers en - op enkele uitzonderingen na - spierverslappers. Een aantal laaggedoseerde antidepressiva heeft bewezen effectief te zijn. Voor sommigen bieden massages en warmtebehandelingen met Fango verlichting, voor anderen een bezoek aan de koude kamer. Ook rek- en ontspanningsoefeningen, cursussen over lichaamsbewustzijn of gesprekken met een psycholoog over hoe om te gaan met fibromyalgie in het dagelijks leven kunnen helpen.
Momenteel worden medicijnen getest die bedoeld zijn om de neurotransmitters (serotonine) in de hersenen te beïnvloeden. Het doel: een pijnvrije en rustige slaap.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.

Hier gaat u direct naar ons assortiment

Slaapsysteem

Hier gaat u naar ons slaapsysteem: De combinatie van een speciaal veerelement met een passende, zeer flexibele latex matras van natuurlatex zorgt voor een perfecte aanpassing aan het lichaam en drukvrij liggen!

laden

Een moment geduld.....