0 0

Waarom is de levensduur van mijn matras beperkt?

Heeft u geen nieuw matras nodig omdat u altijd goed voor uw matras zorgt? Verre van dat! Als u het vervangen van uw matras uitstelt, zet u uw gezondheid en een goede nachtrust op het spel. De hele nacht doorslapen is niet het enige probleem. Alleen al om hygiënische redenen moet de matras regelmatig worden verschoond. Om de 8 à 10 jaar is een verandering nodig. Hoeveel ongewenste residuen en hoeveel ongenode "gasten" er in uw matras rondspoken - en wat de gevolgen voor u en uw gezin zijn - kunt u te weten komen in deze duidelijke tekst.

Cradles
Omdat we meestal in dezelfde houding slapen, ontstaan doorligwonden in de loop der jaren, ondanks regelmatig draaien en woelen. Aangezien de ondersteunende functie noodzakelijk voor een rustgevende slaap niet meer wordt vervuld, is een matraswissel dringend noodzakelijk. Als uw matras putjes heeft, kunnen rugklachten ontstaan.

zweten
Mensen zweten ook 's nachts. En we hebben het hier niet over kleine hoeveelheden, maar tussen een halve liter en twee liter 's nachts! In 10 jaar tijd kan zich hier tot 7.200 liter vocht ophopen. De matras absorbeert zweet gedurende de nacht en voert het af. Dit laat sporen achter van zouten en eiwitten.

Vorm
Vocht en onvoldoende ventilatie veroorzaken vaak nauwelijks zichtbare schimmel. Dit kan ook allergieën en ziekten uitlokken. Als schimmel zich eenmaal in de matras heeft genesteld, is het bijna onmogelijk om deze volledig te verwijderen.

Stof
Tot 200 gram stof kan zich ophopen in een matras. Dit is een mengsel van slijtage van het matrasmateriaal, huidschilfers, uitscheidingsproducten van de huisstofmijt, schimmels, bacteriën, ook urinesteen, verdampingen zoals zweet en de zouten daarvan, alsook andere onzuiverheden veroorzaakt door mensen of huisdieren.

Allergenen
Mensen met een allergie moeten ook speciale aandacht besteden aan hun matras. Helaas kunnen matrassen niet volledig worden gewassen. Ondanks beschermende hoezen en overtrekken bevolken vervelende allergenen dus vaak de matras en vermenigvuldigen ze zich sterk. Ten laatste, als je 's nachts wakker wordt van je allergie, moet je overwegen je matras te vervangen.

Huisstofmijt
Wij mensen verliezen ongeveer 0,5 kg (!) huidschilfers in bed per jaar. Mijten leven bijna uitsluitend op deze huidschilfers. En ze houden van vochtig, warm en donker. Matrassen zijn dus een ideale broedplaats voor huisstofmijt. Na 8 jaar is uw matras de knusse woonplaats van ongeveer 2 miljoen (!) huisstofmijten. Deze produceren natuurlijk een overeenkomstige hoeveelheid allergie-veroorzakende mijtuitwerpselen.

Wat je moet weten over huisstofmijt

Mite

Huisstofmijten variëren in grootte van 0,1 tot 0,5 mm. Hele kuddes kruipen onopgemerkt over onze matras omdat we ze niet met het blote oog kunnen zien. Ze behoren tot het geslacht van de arachniden.

De mijten voeden zich bij voorkeur met menselijke huidschilfers, maar ook schimmels staan op het menu. Duizenden van deze kleine diertjes leven in een gram huisstof. De gemiddelde levensduur van een huismijt is ongeveer een maand. Onder goede omstandigheden kunnen ze zelfs tot 100 dagen leven. De huisstofmijt zelf is volkomen ongevaarlijk en brengt geen ziekten over.

Na pollen is de uitwerpselen van mijten de tweede meest voorkomende oorzaak van allergie. Wanneer de uitwerpselen van de mijten opdrogen, vallen ze uiteen in minuscule stofdeeltjes die door de lucht dwarrelen. Als we die inademen, kan een typische allergische reactie optreden (niezen, rode ogen, loopneus, tintelingen in neus en ogen). Zelfs een gram huisstof kan meer dan 250.000 fecale korrels bevatten.

Wanneer heb ik een nieuwe matras nodig?

Nek-pijn

Als de matras zichtbaar of merkbaar doorhangt op bepaalde plaatsen

Als u niet zeker bent, kunt u een eenvoudige test doen met een bezemsteel:

  • Leg de matras direct op de vloer
  • Verwijder het deksel
  • Leg de bezemsteel op de matras van linksboven naar rechtsonder. Als er in het midden een grote inzinking te zien is, heeft u een nieuw matras nodig.
  • Zelfs als de matras in het midden niet meer zo stevig is als aan de randen, is het tijd voor een nieuwe matras.

Als het lichaamsgewicht beslist is veranderd

Uw matras wordt aangepast aan uw behoeften. Als uw lichaamsgewicht aanzienlijk verandert, is de huidige hardheidsgraad niet langer optimaal.

Als er een ziekte optreedt

Pathologische veranderingen, b.v. rugproblemen en gewrichtsaandoeningen, die een verbetering van de slaaphouding vereisen.

Wanneer acute pijn optreedt

Als spanning en pijn in de rug, nekwervels en schouderzone zich 's morgens regelmatig laten voelen, ligt u op de verkeerde matras.

Tekenen van een allergie

Als u 's morgens voortdurend niest, tintelingen in neus en ogen heeft, rode ogen en soortgelijke verschijnselen, kan een nieuwe matras verlichting brengen.

Wat te overwegen bij aankoop?

Overleg-talk
  • De matras moet passen bij uw voorkeuren, lichaamstype en behoeften. Bij de aankoop moet ook rekening worden gehouden met gezondheidsproblemen.
  • Hoge kwaliteit is essentieel. Alleen dan zult u lang plezier hebben van uw nieuwe matras.
  • Zoek naar goede ventilatie. Zowel op de matras zelf als op je bed. Lades zijn bijvoorbeeld erg praktisch, maar werken een goede ventilatie tegen.
  • De matras moet aan beide zijden bruikbaar zijn. Alleen op deze manier is regelmatig draaien en roteren mogelijk, waardoor eenzijdig cuppen wordt voorkomen.
  • De matras moet precies op de lattenbodem passen. De lattenbodem zorgt voor 30 % van het liggevoel, de matras voor 70 %. Alleen de optimale combinatie maakt perfect liggen mogelijk.

Bij allnatura vult u heel gemakkelijk een vragenlijst in met uw specifieke voorkeuren en wensen. U krijgt dan een matrasadvies op maat van uw persoonlijke behoeften. Als u nog vragen heeft, zullen onze gecertificeerde slaapadviseurs u graag adviseren. Bij allnatura, een matras kopen betekent geen risico. U test uw nieuwe matras uitvoerig. En als het, in tegenstelling tot uw verwachtingen, niet aan uw verwachtingen voldoet, stuurt u het gewoon terug binnen uw recht van 30 dagen retournering.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn matras?

Matras-cover
  • In het algemeen wordt aanbevolen een matrasbeschermer te gebruiken tussen de matras en de lattenbodem. Dit beschermt het oppervlak van de matras. Molton topper en/of topper of een onderdeken zijn de perfecte aanvulling.
  • Draaien en keren. Om de blijvende elasticiteit van uw volledig schuimmatras te behouden en de kern zo gelijkmatig mogelijk te belasten, moet uw matras van natuurlatex, koudschuim of viscoschuim regelmatig worden gekeerd en gedraaid. Eerst om de 4-6 weken, dan 6-8 keer per jaar.
  • Schoonmaken. Maak uw matras van tijd tot tijd schoon met een zachte borstel. De meeste matrassen zijn voorzien van een afneembare hoes. Katoenen overtrekken kunnen in de wasmachine worden gewassen volgens de instructies van de fabrikant. Matrashoezen met doorgestikte schaapscheerwol kunnen niet worden gewassen. Bij natuurlijk haar is gewoon laten luchten meestal voldoende.
  • Aflevering. Door grondig te luchten kan het opgenomen vocht worden afgevoerd en kan de matras regenereren. De matras moet dagelijks worden gelucht. Verlucht daartoe de slaapkamer en laat de matras een tijdje drogen zonder sprei of bedsprei. Hierdoor kan het het zweet dat het heeft geabsorbeerd weer afgeven aan de omgeving en wordt het risico op schimmel- en meeldauwvlekken verkleind. Een kort zonnebad doet ook wonderen, want UV-stralen hebben een kiemdodend effect. Stel uw matraskern echter nooit te lang bloot aan direct zonlicht. Bij bedden met laden moeten de laden ten minste 1 x per week gedurende 1 dag geopend zijn, zodat van onderen voor ventilatie wordt gezorgd.
  • Creëer een droog en warm bedklimaat. Warme, vochtige klimaten verkorten de levensduur van uw matras

Wat doe ik met mijn oude matras?

Ter spijt kunnen wij geen service aanbieden voor het terugnemen van oude matrassen en/of lattenbodems. Wij zouden dit alleen kunnen doen indien de expediteur die contractueel met ons verbonden is, een dergelijke "verwijderingsdienst" in het gehele leveringsgebied zou aanbieden.

Geweldig genoeg weigeren alle grote expeditiebedrijven dit om puur logistieke redenen. Slechts enkele regionale aanbieders, maar geen bedrijven die in ons hele leveringsgebied actief zijn, bieden deze speciale dienst aan. Met hen samenwerken is voor ons niet haalbaar - we hebben een logistieke partner nodig die het hele leveringsgebied bestrijkt.

Doneer en doe iets goeds

Uw matras is eigenlijk nog goed en ziet er netjes uit? Veel mensen zouden er blij mee zijn. Vraag ernaar bij het Duitse Rode Kruis of de sociale dienst in uw stad. En als daar geen behoefte aan is, vind je vast wel een dankbare afnemer onder vrienden of op eBay.

Bulk afval

Vaak wordt grofvuil één keer per maand opgehaald. Of op afspraak. De matras kan dus gewoon voor het huis worden gelegd op de ophaaldag. U kunt informatie krijgen in de plaatselijke krant, op het internet of rechtstreeks van het gemeentelijk afvalverwerkingsbedrijf. De matras moet alleen op de dag van ophaling buiten worden gelegd, zodat hij bij regen niet volledig doorweekt raakt, indien mogelijk. Dit maakt het verzamelen onnodig moeilijk.

Het recycling centrum

Als u over een geschikt vervoermiddel beschikt of er een van een vriend kunt lenen, is het aan te bevelen met de auto naar het recyclingcentrum te rijden. Daar wordt de matras vakkundig en meestal gratis verwijderd

laden

Een moment geduld.....