0 0

Waarom zijn goedkope meubels zo populair?

Bedden, nachtkastjes, kasten, tafels, stoelen en planken zijn nu verkrijgbaar in alle denkbare houtsoorten en prijsklassen. Op het eerste gezicht lijken goedkoop geproduceerde meubelen even chic als hoogwaardige en relatief dure kwaliteitsgoederen. Een ladekast in hout-look voor onder de 100,00 euro is snel verleid om te kopen

Budget voor elke prijs

Waar komt het hout voor goedkope meubels vandaan?

Logging

Het hout voor deze massief houten meubelen komt voornamelijk uit Rusland. Het wordt naar China vervoerd en daar verwerkt, omdat de arbeid hier extreem goedkoop is. In China zelf geldt een streng kapverbod, zodat het hout moet worden ingevoerd. Zelfs met hout floreert de zwarte markt nu. Uiteindelijk is het na bewerking absoluut niet meer mogelijk te traceren waar het hout vandaan komt.

Het meeste hout voor spaanplaat hier komt ook uit Rusland. De spaanders hiervoor worden verkregen uit houtafval. Dit is echter niet voldoende voor de enorme vraag. Daarom wordt extra goedkoop vers hout verwerkt tot chips. Gezien de prijs is het vanzelfsprekend dat geen aandacht kan worden besteed aan het herstel van de bossen.

Werkomstandigheden

Woodharvest

Arbeiders in China worden vaak uitgebuit. Onbetaald overwerk en loon dat in de verste verte niet in verhouding staat tot de prestaties zijn aan de orde van de dag. In de meeste gevallen zijn de verdiensten nauwelijks genoeg om te overleven. De meeste meubels zijn met de hand gemaakt. Aangezien het hout vaak is verontreinigd met houtverduurzamingsmiddelen, is de meubelproductie ook schadelijk voor de gezondheid van de werknemers.

Bij de verwerking van spaanplaat komt het voor de gezondheid schadelijke formaldehyde vrij, dat werknemers kunnen inademen.

Geen ruimte voor individualiteit

Echt geld wordt alleen verdiend op basis van stukloon. Series van soms wel 40.000 stuks maken een snelle afwerking mogelijk. Machines worden eenmalig ingesteld en zo worden met weinig moeite grote meubelseries geproduceerd. Er is geen ruimte voor individuele korrels, uniek design, hoogwaardige en duurzame afwerking.

Het vervoer

Containerschip

Laten we de weg van de boom naar onze slaapkamer volgen aan de hand van het voorbeeld van een goedkoop nachtkastje van massief hout.

  • De bomen voor het nachtkastje groeien in Rusland. Hier wordt geen waarde gehecht aan duurzaamheid en de wederopbouw van het bosgebied.
  • De bomen worden per trein naar China vervoerd. De handel vindt plaats bij het station en het hout wordt overhandigd.
  • Het hout wordt vervoerd naar de meubelfabriek in China.
  • In China maken arbeiders het nachtkastje voor een schijntje in eentonig stukwerk.
  • De meubels worden overgebracht naar de haven.
  • De containers en dus ook het meubilair worden met gif gefumigeerd om eventueel ongedierte te doden.
  • Het nachtkastje wordt gedemonteerd per schip naar Duitsland geëxporteerd. Gedemonteerde goederen nemen minder ruimte in beslag, zodat transportkosten worden bespaard.
  • Nu wordt het nachtkastje per vrachtwagen naar een meubelzaak gereden.
  • U neemt het nachtkastje direct mee naar huis van de meubelhandelaar of laat het bezorgen.

Zou je dat gedacht hebben? Dat is heel wat transporttoerisme voor een meubelstuk. Als je denkt aan de milieuvervuiling door de buitensporige CO²-uitstoot, dan duizelt het je.

Verwijdering

Afzien van een goedkoop meubelstuk is niet moeilijk. Maar wat gebeurt er met deze meubelstukken? Als spaanplaat bijvoorbeeld met houtverduurzamingsmiddelen is behandeld, kunnen bij verbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Het gaat dus om gevaarlijk afval dat niet samen met gebruikt hout, restafval of grofvuil mag worden verwijderd. Gelakt hout is deels verontreinigd hout en mag daarom alleen via de afvalverbrandingsinstallatie worden afgevoerd.
Het hout zelf mag in geen geval in de open haard of in de tuin worden verbrand!

Een gevaar voor de gezondheid voor u en uw gezin

Een gevaar voor de gezondheid

Verontreinigd hout

Aangezien bij goedkope meubelen weinig aandacht wordt besteed aan de herkomst van het hout, is het gebruikte hout vaak sterk vervuild met schadelijke stoffen. Vaak worden houtverduurzamingsmiddelen gebruikt. Hoewel dit het hout beschermt tegen ongedierte en schimmels, is het schadelijk voor onze gezondheid.

Formaldehyde in spaanplaat

Om ervoor te zorgen dat de kleine spaanders van de planken goed bij elkaar blijven, worden ze gelijmd. Vaak wordt hiervoor een schadelijke lijm met formaldehyde gebruikt. Dit geeft voortdurend het "levende gif" af, zolang u dit meubel in uw huis houdt. Formaldehyde komt voortdurend vrij, vooral uit onbeschermde en ongelijmde plaatsen, zoals zaagsneden of boorgaten. Gezondheidsklachten zoals allergieën, hoofdpijn, hoesten, haaruitval, irritatie van de slijmvliezen en verminderde concentratie en geheugen zijn ongewenste gevolgen. Tot slot werd formaldehyde in 2004 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als kankerverwekkend geclassificeerd.

Lakken van meubelen

Iedere doe-het-zelver zal de gevarensymbolen op lakken wel eens opgemerkt hebben. Vaak verschijnen hier de schedel (giftig), de vlam (licht ontvlambaar) en/of het kruis (schadelijk, irriterend). Het is niet verwonderlijk dat op deze manier behandeld meubilair in huis kan leiden tot prikkelhoest en allergieën. Kinderen verkennen hun "nieuwe wereld" graag met al hun zintuigen en likken en knabbelen ook graag aan meubels. Het spreekt vanzelf dat op verontreinigende stoffen getest en hoogwaardig massief hout hier het gezondere alternatief is.

Andere nadelen van goedkope meubels

De montage

Eenmaal thuisgekomen is het plezier van het goedkoop gekochte meubelstuk vaak al na korte tijd abrupt voorbij. U wilt niet eerder beginnen met de montage van het meubel of u ontdekt dat de gaten niet of verkeerd zijn voorgeboord en dat ze vervolgens uitscheuren. De laden lopen vaak moeizaam en de deuren moeten lang en onhandig worden versteld totdat ze redelijk recht zitten en zonder wrijving schoon kunnen worden geopend en gesloten. Zelfs de montage kan een echte test voor je zenuwen zijn.

Meubels in het dagelijks leven

Als de eerste hindernis genomen is en uw meubelstuk klaar is, moet het zich in het dagelijks leven bewijzen. Als bijvoorbeeld uw massief houten tafel te veel vloeistof krijgt, kunt u hem gemakkelijk redden door hem te oliën en andere trucs uit te halen. Als dit gebeurt met een goedkope tafel gemaakt van spaanplaat bedekt met folie, zal de spaanplaat opzwellen en krijgt uw tafel een lelijke en onherstelbare bult of er zullen watervlekken ontstaan die niet kunnen worden hersteld.

Er komt een verhuizing

Wist u dat mensen gemiddeld 4,5 keer in hun leven verhuizen? Goedkope meubels overleven het demonteren en weer in elkaar zetten meestal niet onbeschadigd. Het materiaal rond de boorgaten scheurt uit als we de schroeven losdraaien. Vaak zijn de schroefdraad en de scharnieren niet meer bruikbaar voor hermontage en wordt het meubelstuk in het beste geval instabiel. Massief houten meubelen daarentegen zullen geduldig elke verhuizing overleven als ze met zorg worden behandeld. Op die manier kan een massief houten meubelstuk van hoge kwaliteit u uw hele leven vergezellen.

Onze conclusie: Goedkope meubels zijn geen koopje!

Wij zijn ons vaak niet direct bewust van de gevolgen van ontspannen winkelen. Maar nu deze duidelijke tekst ons heeft laten zien waar goedkope meubelen van zijn gemaakt en hoe ze worden vervoerd, zullen we zeker veel kritischer naar goedkope aankopen kijken. Goederen die op deze manier worden geproduceerd, zijn alleen op korte termijn goed voor onze portemonnee. Dit meubilair zal ons nauwelijks een leven lang vergezellen, omdat het een verhuizing en bijzondere stress nauwelijks zal overleven. Bovendien brengen we vervuilende stoffen in huis, stimuleren we de overexploitatie van hout, bevorderen we onnodig het transporttoerisme en steunen we de soms rampzalige en ongezonde arbeidsomstandigheden in de productielanden.
Budgetmeubels - niet bij ons!

laden

Een moment geduld.....