0 0

Hoe allergiepatiënten schaamteloos van hun geld worden beroofd

Het blijft maar rondspoken op internetfora - het nieuws dat een matras of dekbed van kapok allergiepatiënten een mijtvrije nachtrust en een gezonde slaap zal bezorgen. Maar het is bewezen dat dit een oud wijvenpraatje is waar zelfs de mijten om lachen. Dit is schaamteloos geld verdienen ten koste van zieke mensen!

Wonder plant tegen allergie?

De zogenaamde "plantaardige kapok" is vanaf het begin zeer geprezen in milieukringen. De "wonderplant" heeft een natuurlijke bitterstof die mijten ervan weerhoudt zich te vestigen - en daarom is de vezel een ideaal vulmiddel voor beddengoed. Het lijkt erop dat de een kritiekloos van de ander kopieerde en uiteindelijk geloofde iedereen het verhaal omdat het overal te lezen was. Aanvankelijk vertrouwde ook allnatura op deze "volkswijsheid" en bood een kapokmatras en vroeger ook kapokdekbedden aan. Veel negatieve reacties van huisstofallergielijders maakten ons echter achterdochtig en in 2005 deden we zelf grondig onderzoek in universiteitsbibliotheken, allergieverenigingen en gerenommeerde laboratoria voor chemische tests.

Geen wetenschappelijke basis

Niemand die iets weet over allergieën wijst naar kapok als een hulp. Integendeel - wij zijn op onderzoek van een gerenommeerd Nieuw-Zeelands instituut gestuit dat bewijst dat de bittere stof van de kapokplant geen enkele invloed heeft op de mijtenaantasting in een matras - in de geteste matras met kapokbekleding werd ongeveer evenveel mijten aangetroffen als in een ter vergelijking onderzocht koudschuim- en springveermatras. Op basis van deze kennis heeft allnatura reeds in 2005 zijn eigen "Java" kapokmatras uit de handel genomen. Wij hebben ook onze onderzoeksresultaten openbaar gemaakt.

Kapok in de Brockhaus encyclopedie

Sinds de 21e editie vermeldt de Brockhaus Encyclopedie bij het trefwoord "kapok" niet langer de termen mot- en mijtbestendig. In een e-mail van 8 augustus 2005 aan een van onze medewerkers, F.A. Brockhaus AG, Encyclopaedia Reference Service schreef "Volgens ons nieuwe onderzoek werd in de huidige 20e editie van de Brockhaus Encyclopedie de door u genoemde formulering [Uit ... (kapok) ... worden de mot- en mijtbestendige vezels verkregen] nog steeds gebruikt onder het trefwoord 'kapok'. De 21e editie, die dit najaar verschijnt, zal deze verklaring waarschijnlijk niet meer bevatten, omdat er onvoldoende bewijs voor lijkt te zijn."

Rechtszaak tegen een fabrikant van kapokmatrassen

De grootste Duitse fabrikant van kapokmatrassen wees onze bevindingen echter van de hand met de opmerking dat de vezel al generaties lang kwalen verlicht en mensen heeft geholpen - er was hier waarschijnlijk te veel geld mee gemoeid. De onderneming kon echter geen wetenschappelijk bewijs leveren van de doeltreffendheid, noch voor het vermeende anti-allergische, noch voor het vermeende antibacteriële effect. Daarom hebben wij - ook in het belang van de consument - een gerechtelijke procedure ingeleid om de misleidende reclame met een bekende onjuiste boodschap te verbieden. Ook werd een uitgebreid deskundigenadvies van 111 bladzijden verkregen. De rechtszaak duurde meer dan 2 1/2 jaar en eindigde in december 2007 in een schikking - deze fabrikant mag nu onder meer niet meer beweren "dat het gehalte van een natuurlijke bitterstof [in kapokvezel] motten en mijten weghoudt van de matras". U kunt de rechtbankuitspraak van 17.12.2007 hier bekijken.

Overigens zou bij overtreding van dit verbod de schatkist van Allnatura niet rinkelen - de contractuele boete zou gaan naar "BUND" - de Bond voor Milieu en Natuurbehoud Duitsland.

Korte vezel, korte levensduur

Kapok is ook problematisch bij de verwerking omdat de holle vezel relatief kort is en zeer gemakkelijk breekt. Bij de productie van kapokvachten beveelt de werkgeversorganisatie voor aansprakelijkheidsverzekeringen het dragen van ademhalingsmaskers aan om schade aan de gezondheid door blootstelling aan fijn stof te voorkomen. Als gevolg van deze vezeleigenschappen zijn producten met een groot oppervlak en kapokvulling ook niet erg duurzaam. Telkens als de slaper beweegt in bed, breken de vezels. De opbollende kracht van een dekbed neemt dus snel af en de vulling van een matras verbleekt na een paar jaar tot stof. De slaapexperts van allnatura kunnen kapok daarom met een gerust geweten alleen aanbevelen als kussenvulling of in een mengsel met katoen of schaapscheerwol, omdat de vezellengte dan geen bijzondere rol speelt.

Goldmine gezondheidsproducten

Helaas wordt er tegenwoordig altijd snel geld verdiend met dubieuze gezondheidsproducten. Zij beloven vaak de maan en adverteren met pseudo-wetenschappelijke argumenten. Wij van allnatura adviseren u om al te grootse beloften van fabrikanten kritisch in twijfel te trekken en zo nodig advies in te winnen bij consumentenorganisaties of een arts.


laden

Een moment geduld.....