0 0

Spelt - oergraan met een 8000-jarige geschiedenis

Spelt De oorspronkelijke korrel van het oergraan spelt is grotendeels bewaard gebleven. Deze graansoort is de enige die nog een dubbele schil heeft.

Het oergraan spelt is de voorloper van tarwe en werd al door de Kelten en de oude Egyptenaren verbouwd. 5000 jaar geleden stond spelt in Zuidwest Azië bekend als cultuurplant. In de Kaukasus zijn resten van speltaren gevonden in nederzettingen die zijn gedateerd tussen 5000 en 6000 jaar voor Christus. Dinkel werd in het Oude Testament geëerd als belangrijkste graan voor brood. Bovendien tonen bodemvondsten aan dat vanaf ca. 1900 voor Christus, ook in Midden- en Noord-Europa spelt wordt verbouwd.

De oerkorrel wordt ook Dreikorn (driekorrelig), spelt of Schwabenkorn genoemd. De term komt oorspronkelijk uit het Duits (spelt - splijten). 150 jaar geleden zaaiden de Duitse boeren nog 400.000 hectare land met spelt. Het graan was destijds het belangrijkste graanvrucht (graankorrel), vooral in Baden-Württemberg. Tegenwoordig is dit afgenomen tot minder dan 10 procent van dit oppervlak.

Al enkele jaren beleeft de spelt een renaissance, zodat de consumenten steeds meer producten met het gezonde graan ter beschikking staan.

Speltkaf heeft zich allang bewezen als ideale vulling voor kussens. Wij verwerken nu meerdere keren gereinigde speltkaf van gecontroleerde biologische teelt. De tijken worden gefabriceerd van 100 % katoen-percal (Organic Cotton/bio).
De hoogwaardige spelt wordt verbouwd in Zuid-Duitsland.

Speltkaf is losjes, luchtdoorlatend en past zich individueel aan de vorm van het hoofd en de nek aan. Deze graansoort zorgt voor een ideale warmte-uitwisseling bij alle temperaturen.
Door de robuustheid van spelt worden de producten lang houdbaar.

Ook voor de warmtebehandeling zijn spelt- en gierstkussens uitstekend geschikt. Ze zijn een alternatief voor een elektrische verwarmingskussen (Elektrosmog) of kruik. Opgewarmd slaan ze de warmte langdurig op omdat ze de omgevingstemperatuur (lichaamstemperatuur) vasthouden.
Hiervoor dient het kussen 10-15 minuten op maximaal 60 °C in de oven te worden verwarmd. Hogere temperaturen kunnen de ritssluiting beschadigen. Vanaf 72 °C vallen de eiwitten in spelt uit elkaar. Aangezien alle kussens een metalen ritssluiting hebben, zijn ze niet geschikt voor verwarming in de magnetron!
Mijten worden gedood door het kussen 24 uur in de diepvries te leggen.

Grondstoffen regelmatig getest op schadelijke stoffen

  • Het is voor allnatura bijzonder belangrijk dat alle producten die we aanbieden, zo duurzaam mogelijk en volgens de strengste richtlijnen op schadelijke stoffen getest zijn.
  • Daarom letten we erop dat de belangrijkste grondstoffen van onze leveranciers en partnerfabrieken regelmatig door een onafhankelijke keuringsinstantie worden gecontroleerd op mogelijke schadelijke stoffen.
  • Om de onberispelijke kwaliteit van de door allnatura aangeboden producten nog verder te garanderen, voeren wij bovendien in eigen naam regelmatig controles uit op schadelijke stoffen in de gebruikte grondstoffen. Deze controle van doorgestikte producten geschiedt hierbij conform de richtlijnen van het Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft (IVN).

Productie in Duitsland

  • De productie van matrassen en doorgestikte producten vindt hoofdzakelijk plaats in Zuid-Duitse ambachtelijke traditionele fabrieken in het Zwarte Woud, waar met moderne techniek, klassiek textielhandwerk en jarenlange ervaring op het hoogste niveau wordt gewerkt. De professionele en solide verwerking in Duitsland zorgt voor een hoge productkwaliteit en veiligheid met betrekking tot producten die zijn getest op schadelijke stoffen. Ook wordt door de korte aanvoerroutes onnodig 'transport-toerisme' vermeden.
  • Door geen stoffen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur, ontstaan ecologisch verantwoorde producten, die er bovendien voor zorgen dat werk en verdiensten in Duitsland gecreëerd wordt resp. daar blijven.
  • We laten de productie zoveel mogelijk in Duitsland uitvoeren omdat we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor het behoud en creëren van werkgelegenheid in Duitsland. Op deze wijze blijven onze sociale systemen functioneren.


laden

Een moment geduld.....